Ειδικά αν ξεκινήσατε τώρα να γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να θέσετε τις σωστές βάσεις, ώστε να προπονείστε με ασφάλεια

Αρχικά να σας δώσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια που γυμνάζεστε. Κάνατε την καλύτερη επιλογή που έχετε συμπεριλάβει την άσκηση στη ζωή σας.

H γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, από τις καρδιολογικές παθήσεις μέχρι την οστεοπόρωση και προωθεί τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ωστόσο, δεν αρκεί να γυμνάζεστε τακτικά για να εξασφαλίσετε τη συνολική ευεξία σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι που γυμνάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ειδικά αν ξεκινήσατε τώρα να γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να θέσετε τις σωστές βάσεις, ώστε να προπονείστε με ασφάλεια.

Το συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος που κάνετε στις προπονήσεις σας

Παραλείπετε την προθέρμανση και τις διατάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τραυματιστείτε και να πιαστείτε όσο γυμνάζεστε.

Προθέρμανση

Σίγουρα την έχετε ακούσει ξανά, αφού είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της γυμναστικής. Πολλοί άνθρωποι την ξεχνούν, την προσπερνούν ή δεν την κάνουν σωστά.

Παραλείποντας όμως την προθέρμανση και ξεκινώντας κατευθείαν ένα πρόγραμμα άσκησης σε υψηλή ένταση, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε.

Αφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια.

Διατάσεις

Tο άλλο κομμάτι του προγράμματος γυμναστικής που συχνά παραλείπεται είναι οι διατατικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση.

Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος αφορά τη σειρά που γίνονται οι διατάσεις. Έρευνες έδειξαν ότι οι διατάσεις  πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται «πιασίματα».

 

Διαβάστε επίσης Άσκηση και ενέργεια με φυτικές τροφές

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.