Η πιο συνηθισμένος πόνος για τους ερασιτέχνες αθλητές είναι στα γόνατα. Για μερικούς, ειδικά για ηλικιωμένους δρομείς, ο πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας. Τρέξιμο και οστεοαρθρίτιδα.

Μια μελέτη από τον Καναδά δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν -συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας- ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι επιβλαβές για τις αρθρώσεις του γόνατος. Ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Ένας στους δύο πιστεύει ότι o επαναλαμβανόμενος φόρτος που σχετίζεται με το τρέξιμο, ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση και η γρήγορη ταχύτητα- επιταχύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Και θα μειώσει το χρόνο για να αντικατασταθεί χειρουργικά το γόνατο με τεχνητή άρθρωση.

Τρέξιμο και οστεοαρθρίτιδα

Υποστηρίζονται αυτοί οι φόβοι από την επιστήμη;

Η ψυχαγωγική άσκηση δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον χόνδρο του γόνατος. Στην πραγματικότητα, η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία του χόνδρου. Το ερέθισμα φέρνει θρεπτικά συστατικά στις αρθρώσεις. Και τα άτομα που ασκούν μέτρια άσκηση είναι λιγότερο πιθανό να έχουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχαγωγικοί δρομείς έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας γόνατος από ότι οι μη δρομείς. Έτσι θα μπορούσατε να πείτε ότι το μη τρέξιμο είναι κακό για τα γόνατά σας.

Ωστόσο, το τρέξιμο μεγάλου όγκου ή υψηλής έντασης σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά οστεοαρθρίτιδας γόνατος σε σύγκριση με το τρέξιμο αναψυχής, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει πιθανώς ένα σημείο πέρα από το οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Τι γίνεται αν έχετε ήδη πόνο στο γόνατο ή οστεοαρθρίτιδα;

Δεν είναι σαφές εάν το να συνεχίσετε να τρέχετε με πόνο στο γόνατο κάνει κακό στα γόνατά σας και πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο διερευνούν αυτό το ερώτημα.

Ωστόσο, εάν συνεχίσετε το τρέξιμο, μπορείτε να επιτύχετε τα πολλά οφέλη για την υγεία της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης τουλάχιστον 35 χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης.

Γενικά, οι δρομείς ζουν τρία χρόνια περισσότερο από τους μη δρομείς. Και τα οφέλη του τρεξίματος είναι ανεξάρτητα από άλλα πράγματα. Όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Με άλλα λόγια, εάν δύο άτομα καπνίζουν τακτικά τσιγάρα ή πίνουν υπερβολικά αλκοόλ και ένας από αυτούς είναι δρομέας, αυτός θα ζήσει περισσότερο από τον άλλον.

Τρέξιμο και οστεοαρθρίτιδα

Τρέχετε με ασφάλεια

Μπορείτε να τρέχετε με μεγαλύτερη ασφάλεια ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες.

Η μείωση του όγκου ή της έντασης, όπως μειωμένη ταχύτητα και  αποφυγή κλίσεων, θα μειώσει τα φορτία του γόνατος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

Η αναζήτηση βοήθειας και καθοδήγησης για θεραπευτική άσκηση, όπως η ενίσχυση των μυών του γόνατος και του ισχίου, από φυσιοθεραπευτή ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία, μπορεί να μειώσει τον πόνο στο γόνατο. Που σχετίζεται με το τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Σκεφτείτε προσεκτικά να αλλάξετε την τεχνική σας με καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Η αλλαγή του τρόπου, ακουμπώντας το μπροστινό μέρος των ποδιών αντί της πτέρνας μπορεί να μειώσει τα φορτία στα γόνατα και τον πόνο που σχετίζεται με το τρέξιμο. Ωστόσο, θα αυξήσει τα φορτία στον αστράγαλο, δημιουργώντας κινδύνους τραυματισμού άλλων αρθρώσεων και ιστών. Η αλλαγή της θέσης του κορμού σας μπορεί επίσης να μειώσει τα φορτία στο γόνατο και να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

 

Διαβάστε επίσης Οι επιπτώσεις της άσκησης στο κρύο

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.