Καθημερινά γίνεσαι αποδέκτης ερεθισμάτων τα οποία ενδεχομένως να σε ωθήσουν προς το να χάσεις τον έλεγχο και την ψυχραιμία σου. Μέσω της διαχείρισης του θυμού μπορείς να αποφύγεις άβολες καταστάσεις και να διατηρήσεις καλές σχέσεις με τους γύρω σου.
Ένα βαρύ κλίμα στη δουλειά ή στο σπίτι δεν είναι επιθυμητό και κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί ή να συντηρηθεί αν δεν μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο συμπεριφοράς σου. Τέσσερις τακτικές οι οποίες προσφέρονται ώστε να κάνεις τη διαχείριση του θυμού κτήμα σου είναι οι εξής:
Κάνε γυμναστική
Η διοχέτευση του θυμού σου σε φυσική άσκηση ενδεχομένως να είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν στο μυαλό σου στριφογυρίζουν πολλές σκέψεις τότε η δραστηριότητα του σώματος θα το ξεκλειδώσει. Αποδεδειγμένα η άσκηση μειώνει το άγχος και την αρνητικότητα, ενισχύοντας την εξωτερική σου εικόνα. Ακόμη και ένας περίπατος στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα, είναι ικανός για να διαχειριστείς το θυμό σου.
Βρες λύση στην αιτία
Έχοντας ανάμειξη σε πολλά περιβάλλοντα, οι εστίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν θυμό είναι πολλές. Αντί όμως να σκέφτεσαι επίμονα εκείνον ή εκείνη που έφερε την αναστάτωση, δούλεψε στο να βρεις λύση.
Ο διάλογος μπορεί να προσφέρει λύση φτάνει αυτός να γίνει αφού νιώσεις ήρεμος και πιο ψύχραιμος. Όπως επίσης ορισμένες φορές και η απομόνωση προκειμένου να πράγματα να μην χειροτερέψουν αλλά και για να έχεις το χρόνο να κάνεις την αυτοκριτική σου.
Επιστράτευσε χιούμορ
Ακόμα αν αδυνατείς να δεις το θετικό σε κάθε κατάσταση, το χιούμορ μπορεί να ελαφρύνει την ένταση. Αν για παράδειγμα έχεις θυμώσει για ένα ασήμαντο λόγο όπως το ότι έχυσες ένα ποτήρι νερό, κοίτα στο καθρέφτη και διακωμώδησε του.
Προτίμησε όμως να αποφύγεις τον σαρκασμό καθώς μπορεί να χειροτερέψει καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ένα χαμόγελο παρά ένας μορφασμός, προσφέρει περισσότερη ηρεμία προς αντιμετώπιση ενός δυσάρεστου γεγονότος.
Ανάπνευσε
Έχεις παρατηρήσει ότι όταν νιώσεις τον έλεγχο να ξεγλιστρά σου κόβεται η ανάσα; Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο και αντιστρέφοντας την αυθόρμητη πράξη του οργανισμού, επαναφέρεις την ηρεμία.
Με το μοτίβο 4-7-8 σε εισπνοή-κράτημα-εκπνοή μπορείς αποδεδειγμένα να χαλαρώσεις μετά από πέντε μόλις επαναλήψεις. Εναλλακτική λύση αποτελεί η αγαπημένη σου μουσική αλλά και ο διαλογισμός για διαχείρισης του θυμού σου.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».