Το άκουσμα της λέξης οδοντίατρος προκαλεί φόβο και ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Αν αυτό συμβαίνει σε ενήλικες, τότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει και σε μικρά παιδιά. Και η αλήθεια είναι δύσκολο για ένα παιδί να γνωρίσει ένα άγνωστο, σε ένα δωμάτιο με περίεργους θορύβους και αντικείμενα. Μάλιστα αυτός ο άγνωστος βάζει μεταλλικά αντικείμενα στο στόμα του. Είναι γι’ αυτό που το θεωρούν ως τρομακτικό γεγονός. Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Πρώτη επίσκεψη

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να επισκέπτεται τον οδοντίατρο από πολύ μικρή ηλικία. Το ιδανικό είναι η πρώτη του επίσκεψη να ξεκινά απ’ τον πρώτο χρόνο ζωής του. Όταν ουσιαστικά το πρώτο του δοντάκι γίνει ορατό. Έτσι θα εξοικειωθεί πολύ σύντομα με τον οδοντίατρο του αλλά και τις πρακτικές του. Οι πρώτες φορές θα είναι δύσκολες όμως στη συνέχεια θα γίνουν όλα πιο άνετα και απλά.

Μιλήστε απλά με προσοχή

Η δεύτερη και πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να μιλάς στο παιδί σου πολύ απλά. Δεν χρειάζονται περιττές λεπτομέρειες. Χρειάζεται απλές και κατανοητές απαντήσεις. Η λέξη πόνος και ένεση καλό είναι να αποφεύγονται. Αντί αυτών βάλτε θετικές λέξεις στις απαντήσεις σας. Τα γερά, υγιή δόντια είναι μια καλή λύση. Αν μάλιστα υπάρξει σύνθετη ερώτηση τότε ο οδοντίατρος είναι καλύτερος να απαντήσει.

Επιπλέον είναι σημαντικό να ακούσετε το παιδί σας. Φοβάται τον οδοντίατρο; Γιατί; Αν μάθετε την αιτία τότε πολύ πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί ο συγκεκριμένος φόβος.

Κάντε παιχνίδι

Η τελευταία συμβουλή είναι μάλλον και η πιο ουσιαστική. Πριν απ’ το πρώτο ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, παίξτε με το παιδί μας «επίσκεψη στον οδοντίατρο». Μια οδοντόβουρτσα και ένας καθρέφτης είναι αρκετά. Μετρήστε τα δόντια του, και αφήστε το να μετρήσει τα δικά σας. Δώστε στο παιδάκι σας την ευκαιρία να «καθαρίσει» τα δόντια μιας κούκλας.

Αν πράξετε όλα τα πιο πάνω, το πιθανότερο σενάριο είναι όλα να πάνε καλά. Το παιδί θα συνηθίσει πολύ σύντομα τον οδοντίατρο και θα ξεπεράσει κάθε φόβο. Είναι σημαντικό και για την ζωή του αυτό, καθώς ο οδοντίατρος είναι πάντα απαραίτητος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημαντικές λεπτομέρειες που ίσως αγνοούμε

Λευκά δόντια φυσικά προϊόντα