Η χειμερινή κολύμβηση είναι η υγιεινότερη μορφή άθλησης, ιδανική για το κλίμα της χώρας μας. Με το νερό να κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η χειμερινή κολύμβηση δεν είναι απλή υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την σωματική και ψυχική υγεία. Αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι χειμερινοί κολυμβητές να είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις ιώσεις.  Το κρύο νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και έτσι αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Επίσης το κρύο νερό βοηθάει και στην αντιμετώπιση του πρηξίματος ή άλλης φλεγμονής.

Σύμφωνα με τους χειμερινούς κολυμβητές τα πρώτα πέντε λεπτά είναι δύσκολα, μετά αφού το σώμα συνηθίσει τη θερμοκρασία του νερού, παύει να κρυώνει κι’ ενόσω ο κολυμβητής είναι μέσα στο νερό όλα είναι μια χαρά.

Ο χρόνος παραμονής στο παγωμένο νερό κυμαίνεται από είκοσι λεπτά έως μισή ώρα. Όταν το σώμα κρυώνει, χρησιμοποιεί ενδορφίνες για να αντιμετωπίσει τον πόνο στο δέρμα, πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Έτσι όταν ένας χειμερινός κολυμβητής έρχεται σε επαφή με το παγωμένο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, που είναι η μορφίνη του ανθρώπινου οργανισμού.  Αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Οι ενδορφίνες έχουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Έτσι, η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη διάθεση και μπορεί να καταστείλει την κατάθλιψη. Ταυτόχρονα απελευθερώνονται οι νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη που ευθύνονται για τη διατήρηση της ευτυχίας και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι ότι το κρύο νερό συσφίγγει το δέρμα.

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του νερού, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους, επίσης αυξάνουν τις γνωριμίες σας!