Θυμάστε τις γιαγιάδες που κάθονταν στην αυλή και κρατούσαν όλες από ένα βελονάκι, κέντημα ή ένα πλεκτό κι έφτιαχναν χειροποίητα ρούχα για όλη την οικογένεια; Θυμάστε που ήταν πάντα χαμογελαστές και γλυκομίλητες; Τι νομίζετε ότι έκαναν; Ψυχοθεραπεία! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτές τις εργασίες, το πλέξιμο, βελονάκι κλπ είναι πολλά και ποικίλα. Η μονοτονία των κινήσεων και η συγκέντρωση που απαιτείται προκαλούν χαλάρωση όπως αυτή που σχετίζεται με τον διαλογισμό και τη γιόγκα. Έτσι, όταν κάποιος περάσει από το στάδιο του αρχάριου, το πλέξιμο και το βελονάκι μπορεί να ελαττώσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή του πίεση και να μειώσουν τα επιβλαβή επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, στο αίμα.

Οι ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις αυτών των ενασχολήσεων είναι πολύ ευεργετικές. Η χαλαρωτική δράση ενός συγκεκριμένου ρυθμού είναι γνωστή και αποδεκτή αφού χρησιμοποιείται ήδη επιτυχημένα στη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά με διάσπαση προσοχής – μεταξύ άλλων. Οι ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι επίσης ενδιαφέρουσες και από μια άλλη οπτική γωνία καθώς έρευνες απέδειξαν ότι προκαλούν υπερέκκριση σεροτονίνης μίας από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, που καθορίζει τη διάθεσή, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική μας σταθερότητα. Υπάρχουν επίσης προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που κατόρθωσαν να αδυνατίσουν πλέκοντας, αφού τα χέρια και το μυαλό τους ήταν απασχολημένα και έτσι απέφευγαν το φαγητό από ανία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτές τις ενασχολήσεις κατάφεραν να καταπολεμήσουν στρες, κρίσεις πανικού, φοβίες, αλλά και ασθένειες. Σε άτομα δε άνω των 70 ετών, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπλεκαν ή κεντούσαν είχαν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση και απώλεια μνήμης. Επιπλέον, τα χόμπι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς, μιας σύγχρονης μάστιγας που πλήττει κατομμύρια ηλικιωμένους ανά το παγκόσμιο και να αυξήσει την αίσθηση της χρησιμότητας και της ένταξης.

Και φυσικά με τις ενασχολήσεις αυτές φτιάχνουμε όμορφα ενδύματα ή και διακοσμητικά για το σπίτι μας και τους αγαπημένους μας. Οπότε ας πιάσουμε βελόνες στα χέρια μας να διατηρήσουμε τη ηρεμία μας!