Ένας λόγος ο οποίος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και κατ’ επέκταση τον παράγοντα ψυχολογίας είναι η έλλειψη προετοιμασίας για το αύριο. Αφήνοντας στην τύχη τα όσα διαδραματιστούν την επομένη, δημιουργείς μιαν κατάσταση αγωνίας πριν πας για ύπνο.

Τριάντα λεπτά και τέσσερις απλές κινήσεις είναι αρκετές ώστε να σε αποσυμπιέσουν ως εξής:

Κλείσε το κεφάλαιο

Στα πρώτα πέντε λεπτά της διαδικασίας αυτής, ανέτρεξε σε όλα όσα συνέβηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επικεντρώσου στις αποφάσεις στις οποίες πήρες και το κατά πόσο κάποια θα μπορούσε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα μελέτησε και τις αυτοματοποιημένες σου κινήσεις και το αν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Στόχος είναι να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν κρατώντας χρήσιμα συμπεράσματα για το αύριο. Βέλτιστη επιλογή αποτελεί η καταγραφή σε ένα χαρτί της δραστηριότητάς σου ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα στο μυαλό σου.

Ρίξε μια ματιά στο αύριο

Συνήθως το άγχος πηγάζει από το άγνωστο και αυτό αφορά και την επόμενη ημέρα. Ωστόσο αν έχεις στο μυαλό σου ένα διάγραμμα για τις βασικές σου υποχρεώσεις, θα απλοποιήσεις και τις σκέψεις σου. Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία και να μην μείνεις προσκολλημένος στο πρόγραμμα απλά και μόνο επειδή «πρέπει». Ωστόσο αν έχεις μια γενική εικόνα ή ακόμη και λίστα όλων όσων θέλεις να φέρεις εις πέρας, είσαι σαφώς πιο προγραμματισμένος. Δεν απαιτείται να είσαι ιδιαίτερα αυστηρός με χρονοδιαγράμματα. Αντιθέτως δόμησε το πρόγραμμά σου με τρόπο που να επιτρέπεις στον εαυτό σου να έχει κενά διαστήματα για ανασύνταξη.

Ετοίμασε τα ρούχα σου

Ο Mark Zuckerberg φοράει καθημερινά μια γκρίζα φανέλα και ένα τζιν. Το γεγονός αυτό δεν τον καθιστά τεμπέλη ή εκτός μόδας, αλλά γνώστη του λεγόμενου Decision Fatigue. Ο όρος αυτός αναφέρεται στη ψυχική καταπόνηση η οποία απορρέει από την ανάγκη για συνεχείς αποφάσεις. Μπορεί η επιλογή των ρούχων που θα φορέσεις να φαντάζει απλή, ωστόσο σε βάζει από νωρίς σε μια διαδικασία κλιμακούμενης πίεσης. Επομένως γνωρίζοντας από πριν τι θα φορέσεις στη δουλειά, αλλά ίσως και μετέπειτα στο γυμναστήριο, αφαιρείς μιαν απόφαση από το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.

Οραματίσου

Ο Charles Duhigg αναφέρει στο βιβλίο του Smarter Faster Better ότι ένα χαρακτηριστικό το οποίο χωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους… κοινούς θνητούς είναι η οπτικοποίηση των στόχων τους. Η πραγματοποίηση της άσκησης αυτής λίγο πριν πας για ύπνο, ανοίγει την όρεξη για το αύριο. Σε καθιστά έτοιμο να αντιμετωπίσεις το καθήκον ώστε να φτάσεις στο τέλος της διαδρομής και να το πανηγυρίσεις.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.