Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεσαι ότι η φθορά του σώματος έχει κόστος στην όραση αλλά και στην ικανότητα να θυμάσαι πρόσωπα και καταστάσεις. Παρόλ’ αυτά ανεξάρτητα από την ηλικία σου, υπάρχουν τρόποι ενδυνάμωσης της μνήμης.

Παραμέρισε λοιπόν τον εγωισμό, αναγνώρισε ότι κάποιες φορές η μνήμη σου σε προδίδει και αντιμετώπισέ το ως εξής:

Αερόβια άσκηση

Αν υπάρχει μαγικό «χάπι» το οποίο αποτελεί έναν τρόπο ενδυνάμωσης της μνήμης τότε αυτό είναι η αερόβια δραστηριότητα. Μέσω της άσκησης ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων και συνδέσεων. Μελέτη αποδεικνύει ότι ένα σώμα σε κίνηση και εγρήγορση οδηγεί σε αύξηση το μεγέθους του ιππόκαμπου, βελτιώνοντας έτσι τη μνήμη. Μάλιστα ο Dr. Ian Robertson του πανεπιστημίου του Δουβλίνου παρακολούθησε ομάδα ατόμων άνω των εξήντα ετών να επιδίδεται σε εντατικό περπάτημα για περίοδο τεσσάρων μηνών και τα οποία κατάφεραν να βελτιώσουν τη μνήμη και την εγρήγορσή της σε σχέση με ομάδα η οποία επιδιδόταν μόνο σε διατάσεις.

Ύπνος

H διαδικαστική μνήμη βελτιώνεται μέσω του ύπνου ο οποίος όσο βαθύτερος τόσο το καλύτερο. Διαμέσου της μνήμης αυτής ελέγχεις τον τρόπο με τον οποίον κάνεις πράγματα αλλά και θυμάσαι με μεγαλύτερη άνεση στοιχεία ταυτοποίησης. Ακόμα και σύντομοι ύπνοι διάρκειας από 6 έως 45 λεπτών, μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη. Μάλιστα σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, άτομα τα οποία συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι απομνημόνευσης, είχαν καλύτερη επίδοση μετά που τους επιτράπηκε να ξεκουραστούν για 45 λεπτά. Ο δε ύπνος REM μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη αλλά και την νοητική εκτέλεση από 33 μέχρι 73 τοις εκατόν.

Διάβασμα και επιμόρφωση

Προφανώς ένας μυς ο οποίος ασκείται τακτικά, δεν σκουριάζει και ο εγκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση. Έστω κι αν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου και έχεις βρει μια σταθερή δουλειά, η μόρφωση δεν σταματά. Χρήσιμα είναι και παιχνίδια όπως η λύση σταυρολέξων αλλά και τα επιτραπέζια τα οποία ενισχύουν τους δεσμούς με τους κοντινούς σου ανθρώπους. Μάλιστα όσο πιο μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας και πολυπλοκότητας, τόσο περισσότερο σφυρηλατείται η μνήμη.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.