Το να κοιμηθείς λίγο περισσότερο από την προγραμματισμένη ώρα εγερτηρίου, πατώντας αρκετές φορές το snooze button είναι απολαυστικό. Παρόλ’ αυτά η συχνή επανάληψη αυτής της ενέργειας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι το οποίο αποδέχεσαι αβίαστα και μάλιστα οφείλεις να ετοιμάσεις ένα πλάνο ξυπνήματος.
Η πρώτη παράμετρος η οποία πρέπει να εξεταστεί, είναι το κατά πόσον το ξυπνητήρι σου ηχεί αρκετά δυνατά ή ακόμα και… ενοχλητικά ώστε να σε αναγκάσει να σηκωθείς από το κρεβάτι, για το δικό σου καλό. Η δεύτερη παράμετρος είναι το κατά πόσο υπάρχει μια συνέπεια στις ώρες που επιλέγεις να ξαπλώσεις στο κρεβάτι, αλλά και να το αποχωριστείς, τουλάχιστον τις καθημερινές στις οποίες εμπεριέχεται και η διαδικασία μετάβασης στην εργασία σου.
Σύμφωνα με την Rachel Salas, καθηγήτρια νευρολογίας στο Johns Hopkins Medicine, η προσπάθεια να καλύψεις τον χαμένο ύπνο τα Σαββατοκύριακα με ασυνήθιστα ωράρια, θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα ενάντια στην προσπάθειά σου να ξεκουραστείς. Ιδιαίτερα αν επιλέγεις να βάλεις ξυπνητήρι μια συγκεκριμένη ώρα η οποία δεν προσαρμόζεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησες, αυξάνει τις πιθανότητες να ανταποκριθείς στον ήχο αφύπνισης.
Η Suzzane Bertisch, βοηθός καθηγήτρια στον τομέα της ιατρικής του Harvard Medical School, εφιστά την προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο καθώς σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει την ποιότητα ύπνου, άρα και την ανταπόκρισή σου στο ξυπνητήρι. Όπως και με την περίπτωση της πείνας, έτσι και στην περίπτωση του ύπνου, η έλλειψη ωθεί το σώμα να ζητάει όλο και μεγαλύτερη κάλυψη της ανάγκης και όσον αφορά το κυρίως μας θέμα, δεν θα έχει την ίδια ευαισθησία σε ένα alarm clock.
Προκειμένου λοιπόν να είσαι πιο πειθαρχημένος ως προς την ανταπόκρισή σου όταν το ξυπνητήρι σε προστάζει να ξυπνήσεις, ξεκινά από την δημιουργία ενός πλάνου με συγκεκριμένες ώρες κατάκλισης και αφύπνισης. Με τον τρόπο αυτό θα ρυθμιστεί το ρολόι του σώματός σου, ο καρδιακός ρυθμός αλλά η αποφυγή του λεγόμενου «social jet lag» η οποία αφορά τον ύπνο σε ακανόνιστα ωράρια.
Επιπρόσθετα, αν επιμένεις να χρειάζεσαι ένα δεύτερο ξυπνητήρι, τότε τοποθέτησέ το σε άλλο δωμάτιο ή μακριά από το πεδίο δράσης σου, ώστε να αναγκαστείς να αφήσεις το κρεβάτι προκειμένου να απαλλαχθείς από τον ήχο του.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».