Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας. Οι συσκευές αυτές μας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.

Έτσι, μας οδηγούν αναπόφευκτα στο να αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας χρησιμοποιώντας τις. Η αλήθεια είναι ότι τελικά η πολύωρη χρήση τους, καταλήγει να επιδρά αρνητικά στη ζωή μας.

Το μεγαλύτερο “θύμα” της τεχνολογίας είναι ο ύπνος μας. Κινητό, υπολογιστής και ύπνος είναι έννοιες ξεκάθαρα αντίθετες μεταξύ τους.

Για να αντιλειφθούμε πιο εύκολα το τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο του κινητού και του υπολογιστή στον ύπνο μας αρκεί να κάνουμε μια ερώτηση στον εαυτό μας.

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνουμε πριν κοιμηθούμε; Αν η απάντηση είναι ότι κοιτάμε τις οθόνες μας τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε.

Κινητό υπολογιστής και ύπνος

Μας προκαλούν αϋπνία…

Έρευνες έχουν δείξει ότι κοιμούνται πιο δύσκολα όσοι χρησιμοποιούν το κινητό ή τον υπολογιστή τους στο κρεβάτι. Συγκεκριμένα η χρήση τους επιδρά τόσο στο να μπορέσουμε να αποκοιμηθούμε όσο και στο να μπορέσουμε να ξυπνήσουμε το πρωϊ.

Ο εγκέφαλος μας προκειμένου να αποκοιμηθεί και να ηρεμήσει, χρειάζεται περίπου 30 λεπτά. Με συνεχή λήψη ειδοποιήσεων από τις ηλεκτρονικές συσκευές, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να χαλαρώσει.

Επίσης, μας οδηγούν στο να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε αποσυντονίζεται η ροή του ύπνου μας.

Ουσιαστικά οι συσκευές αυτές καταφέρνουν να διαταράξουν τον ύπνο μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή μας κατά τη διάρκεια της μέρας λόγω κόπωσης.

Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου μας επιδρά και στη διάθεση μας. Ανθρώποι που δεν κοιμούνται σωστά, είτε εμφανίζονται πιο νευρικοί είτε έχουν λιγότερη ενέργεια και ως επι το πλείστον είναι κακοδιάθετοι.

Όσοι από εμάς κοιμόμαστε με την τεχνολογία στο προσκεφάλι μας, ίσως παρατηρήσαμε ότι δύσκολα πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος μας. Η αυτοεκτίμηση μας είναι επίσης ευάλωτη στην τεχνολογία.

Μακροπρόθεσμα επηρεάζουν την υγεία

Η έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου θεωρείται υπεύθυνη για την μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Η κακή πλευρά της τεχνολογίας έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες.

Εκτός αυτών, μπορεί να είναι η αιτία της εμφάνισης παχυσαρκίας, λόγω της τάσης μας να τρεφόμαστε ανθυγιεινά κατά τη διάρκεια χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών.

Παράλληλα, δεν μας απομένει χρόνος για να γυμναζόμαστε με ό,τι συνέπεια μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη στην υγεία μας.

Κινητό υπολογιστής και ύπνος

Το LED φως που εκπέμπουν οι οθόνες είναι επιβλαβές

Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες του κινητού και του υπολογιστή είναι ικανό να εισχωρήσει μέσω των ματιών στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παραγκωνίζεται η παραγωγή μιας ορμόνης υπέυθυνης για τον ύπνο μας, της μελατονίνης.

Είναι δεδομένο ότι τα μάτια μας δεν μένουν ανεπηρέαστα. Ίσως σε βάθος χρόνου προκληθεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η “μπλε” ακτινοβολία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το δέρμα μας καθώς έχει την ίδια ισχύ όπως και το φως του ήλιου. Οπότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε πρόωρα σημάδια γήρανσης, υπερμελάγχρωση και θαμπάδα.