Μήπως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν; Πόσο επηρεάζει τη ζωή σου η αϋπνία και τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις; Συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αϋπνία. Το 30-40% των ατόμων υποφέρει από αϋπνία, ενώ το 10-15% υποφέρει από χρόνια αϋπνία.

Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας είναι παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν τον ύπνο σου. Τα προβλήματα της δουλειάς, μία διαφωνία με ένα μέλος της οικογένειάς σου ή κάποια άσχημα νέα σου προκαλούν άγχος και σε κρατάνε ξύπνιο το βράδυ.

Όποια και αν είναι η αιτία, εσύ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς με αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένος, να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και να αποδόσεις και να αισθάνεσαι άκεφος ή εκνευρισμένος.

Είναι στο χέρι σου να κοιμάσαι καλά. Μάθε πώς.

Τι εμποδίζει τον ύπνο σου

Εκτός από τα προβλήματα, το άγχος και τις ανησυχίες που είναι αναπόφευκτα, υπάρχουν κάποια που μπορείς να ελέγξεις. Και είναι αυτά που επηρεάζουν τον ύπνο σου ακόμα και αν εσύ δεν το συνειδητοποιείς:

Καφεΐνη

H καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που εμποδίζει τον ύπνο σου. Επειδή εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι δεν σημαίνει ότι δεν σε επηρεάζει. Αν θέλεις να πιείς καφέ, πρέπει να το κάνεις μία συγκεκριμένη ώρα. Είναι καλύτερα να πίνεις καφέ νωρίς το πρωί και ιδανικά μέχρι τις 14.00. Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό σου για περίπου 8 ώρες, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο σου.

Νικοτίνη:

Kαπνίζεις για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου. Ωστόσο και η νικοτίνη αποτελεί διεγερτικό. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να την περιορίσεις και να αποφεύγεις το κάπνισμα πριν πας για ύπνο.

Ηλεκτρονικές συσκευές:

Το τηλέφωνο, η τηλεόραση ή το laptop, λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπουν κρατάνε ξύπνιο τον εγκέφαλό σου με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς.

Είναι καλύτερο λοιπόν να κρατάς τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από την κρεβατοκάμαρά σου, έτσι ώστε να επικρατεί απόλυτη ηρεμία στο δωμάτιο σου και να σε παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος.

Τι βοηθάει τον ύπνο

Εκτός του ότι πρέπει να αποφεύγεις καθετί που εμποδίζει τον ύπνο σου, υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να σε προετοιμάσουν να κοιμηθείς:

Αθλήσου:

Η συστηματική άσκηση, όχι μόνο σε διατηρεί σε φόρμα, αλλά σε βοηθάει να αποβάλλεις το άγχος και το στρες – τους κύριους παράγοντες της αϋπνίας.

Πρόσεχε όμως. Καλό είναι να γυμνάζεσαι το πρωί και να αποφύγεις την βραδινή άσκηση, γιατί ο οργανισμός σου χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες να χαλαρώσει μετά την γυμναστική.

Διάβασε ένα βιβλίο:

Το διάβασμα αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να χαλαρώσεις πριν πέσεις για ύπνο μαθαίνοντας ταυτόχρονα καινούργια πράγματα αλλά και αποφεύγοντας και την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Αφιέρωσε λοιπόν λίγη ώρα πριν κοιμηθείς σε ένα καλό βιβλίο.

Υιοθέτησε τεχνικές χαλάρωσης:

Δοκίμασε να χαλαρώσεις πριν πας για ύπνο. Για παράδειγμα, κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Μία τέτοιου είδους τεχνική σε βοηθάει να αδειάσεις το μυαλό σου και να ξεκουράσεις το σώμα σου.

Πήγαινε για ύπνο όταν νυστάζεις:

Aν δεν μπορείς να κοιμηθείς, σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε κάτι που σε χαλαρώνει. Διάβασε ένα βιβλίο ή άκου χαλαρωτική μουσική και γύρισε πίσω μόνο, όταν αρχίζεις να νιώθεις κουρασμένος.

Άσε στην άκρη τα προβλήματα:

Προσπάθησε να διώξεις μακριά το άγχος και τα προβλήματα. Σημείωσε σε ένα χαρτί ό,τι σε απασχολεί και ό,τι πρέπει να κάνεις και πες στον εαυτό σου ότι θα ασχοληθείς με αυτό το πρωί.

Κρύψε το ρολόι:

Με το να βλέπεις την ώρα που περνάει το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξάνεις την ανησυχία σου και να εμποδίζεις ακόμα περισσότερο τον ύπνο σου.

Βάλε το ξυπνητήρι σου σε ένα σημείο του δωματίου που δεν έχεις οπτική επαφή, χαλάρωσε και προσπάθησε να κοιμηθείς, χωρίς να κοιτάς το ρολόι.

Συμβουλές για να κοιμάσαι καλύτερα

Melissa Chu
Ειδική σε θέματα ευεξίας

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.