Μια ημέρα προσεγγίζεται πάντοτε με περισσότερη αισιοδοξία αν αντιληφθείς ότι κοιμήθηκες καλά. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο είτε λόγω πονοκεφάλου είτε λόγω πόνων στο σώμα που μπορεί να προέλθουν από άλλους παράγοντες όπως ένα μαξιλάρι που χρειάζεται αλλαγή.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσεις ότι είχες ένα καλό ύπνο, έλεγξε τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

Δεν θυμάσαι τα όνειρά σου

Προφανώς ένας εφιάλτης ο οποίος μπορεί ακόμη και να σε αναγκάσει να ξυπνήσεις με καρδιοκτύπια, είναι σημάδια άστατου ύπνου. Από εκεί και πέρα ο ύπνος χωρίζεται σε διάφορα στάδια με πιο ωφέλιμη τη λεγόμενη Non-rapid eye movement sleep. Κατά τη διάρκειά της οι παλμοί της καρδιάς είναι χαμηλότεροι, όπως επίσης και η αναπνοή και η πίεση του αίματος. Είναι χαρακτηριστική η άποψη ότι η φάση αυτή είναι όσο απαραίτητη στον εγκέφαλο, όσο το φαγητό για το σώμα. Στη συνέχεια έρχεται η φάση REM η οποία υπολογίζεται στο 20% του ύπνου μας, κατά την οποίαν ονειρεύεσαι. Επομένως συμπερασματικά, όσα λιγότερα όνειρα βλέπεις και θυμάσαι, τόσο περισσότερο χρόνο βρίσκεται στην επιθυμητή φάση.

Αποκοιμήθηκες γρήγορα

Αν δεν έχεις καθαρίσει το μυαλό σου πριν πας για ύπνο μέσω διαλογισμού ή καταγραφής των σκέψεών σου, τότε προφανώς ξαπλώνεις με ανησυχίες. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια κατάσταση θα δυσκολέψει το να κλείσεις τα μάτια και να αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Το National Sleep Foundation δημοσιοποίησε οδηγίες οι οποίες καταγράφουν το πως μεταφράζεται ένας καλός ύπνος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είσαι σε θέση να αποκοιμηθείς σε τριάντα ή λιγότερα λεπτά. Αν ξυπνάς στη μέση της νύχτας τότε αυτή η διακοπή ύπνου δεν θα πρέπει να είναι πάνω από είκοσι λεπτά. Αν πάλι ξυπνήσεις περισσότερες από μια φορές, δεν θα πρέπει αυτές να είναι πάνω από πέντε λεπτά. Τέλος, το 85% του χρόνου που ξαπλώνεις, θα πρέπει να κοιμάσαι.

Το νιώθεις στο πετσί σου

Το ότι κοιμήθηκες καλά αποτυπώνεται και στις απλές καθημερινές πράξεις. Συγκεκριμένα η διάθεσή σου είναι καλή και δεν πανικοβάλεσαι φλερτάροντας με ανησυχία και άγχος. Η όρεξή σου είναι μειωμένη ή ισορροπημένη και δεν νιώθεις το στομάχι σου φουσκωμένο. Επίσης χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να αντιληφθείς την κούραση όταν ασκείσαι.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.