Περίπου 30% των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποφέρουν από τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρά την επιμόρφωση σχετικά με το φαινόμενο αυτό, αρκετοί είναι οι ασθενείς οι οποίοι αποφεύγουν να πάρουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ακόμη περισσότεροι αυτοί που αμελούν την υγεία τους.

Λόγω του ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πρόσθεσε τις τρεις πιο κάτω στρατηγικές στην καθημερινότητά σου ώστε να μην βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης:

Προμηθεύσου κάλιο και μαγνήσιο

Η διατροφική σύμβουλος Alsion Clayshulte, συνιστά την κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το στοιχείο αυτό έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων σε όσους καταναλωτές έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Τέτοιες τροφές είναι το σπανάκι, η γλυκοπατάτα και τα λαχανάκια Βρυξελλών και γενικότερα τα φυλλώδη λαχανικά. Σύμμαχο αποτελεί και η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής με βάση το μαγνήσιο. Μια ημερήσια δόση των 300 mg για διάστημα τριών μηνών, είναι αποδεδειγμένα υποβοηθητική στην μείωση της συστολικής και διαστολικής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Μακριά από επεξεργασμένες τροφές

Μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard, υποδεικνύει ότι η μείωση κατανάλωσης αλατιού θα σώσει τουλάχιστον 280 χιλιάδες ζωές σε βάθος δεκαετίας. Η πρόσληψη αλατιού δεν γίνεται μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και με άλλους πιο… ύπουλους οι οποίοι «συνεισφέρουν» στη διαμόρφωση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συγκεκριμένα οι επεξεργασμένες τροφές και οι τροφές σε κονσέρβα, περιέχουν ήδη αρκετό. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη η οποία και αυτή βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε τέτοιου είδους τροφές. Σύμφωνα δε με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA, σχετίζεται άμεσα με καρδιακές παθήσεις.

Μείωσε το άγχος

«Easier said than done» λένε οι Άγγλοι ωστόσο η συνειδητοποίηση των συνεπειών του άγχους σε κάνει να το προσεγγίζεις διαφορετικά. Όταν η προθεσμία για παράδοση αποτελεσμάτων πλησιάζει, το καθαρό μυαλό απουσιάζει και η διαχείριση της πίεσης οδηγεί σε ακόμη περισσότερα λάθη. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το άγχος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Γι’ αυτό και η Dr. Elizabeth Rice εισηγείται να εντάξεις το διαλογισμό στη ζωή σου. Ωφέλιμες και ηρεμιστικές είναι και απλές ασκήσεις αναπνοής προς αντιμετώπιση του άγχους. Αν αυτές οι πρακτικές δεν σου ταιριάζουν ή δεν έχεις την υπομονή να τις εφαρμόσεις, τότε υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα μπορείς να καταφύγεις σε ζωγραφική, διάβασμα ή ένα περίπατο στη γειτονιά.