Ανέκαθεν τόσο τα βότανα όσο και τα φρούτα, όπως επίσης και τα λαχανικά θεραπεύουν πολλές και διάφορες ασθένειες χωρίς να «γεμίζει» ο οργανισμός του ανθρώπου με χημικά φάρμακα και φυσικά χωρίς να φέρνουν παρενέργειες. Γι’ αυτό έγραψε κάποτε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής «η τροφή σου ας είναι το γιατρικό σου». Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν να αρχίσεις τρέφεσαι σωστά, προπάντων όταν η αρρώστια κυριαρχεί στον οργανισμό σου.

Χυμοί βότανα και θεραπευτικές ιδιότητες

Οι χυμοί των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν την υγεία όλων των ανθρώπων σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Πολλές φορές η σκέψη ότι η γρίπη και το κρυολόγημα, για παράδειγμα, θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερο στάδιο, μας κάνουν να καταβροχθίζουμε διάφορα χημικά φάρμακα, χωρίς καν να δοκιμάσουμε άλλους εναλλακτικούς, φυτικούς τρόπους. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γ. Σκελέα, στο βιβλίο «Θεραπείες με γνωστά βότανα», «[..] κι αυτά ακόμη τα φάρμακα, για τα οποία πληρώνουμε πολλά λεφτά, από τα βότανα γίνονται. Εκτός βέβαια των χημιοτεχνικών φαρμάκων που δίνουν μεν πιο γρήγορη θεραπεία, αλλά αφήνουν παρενέργειες».

Χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού

Στις περιπτώσεις κρυολογήματος ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού είναι ευεργετικός και συντελεί στη γρήγορη θεραπεία κάθε ασθένειας. Στο βιβλίου του, ο Θεόδωρος Γ. Σκελέας, χαρακτηρίζει ως θεραπευτικό φυτό την πορτοκαλιά και τη λεμονιά, και τα δύο πλούσια σε βιταμίνη A, B, B2, D, και E.

Χυμός σπανακιού

Την οξύτητα, εξουδετερώνει ο χυμός σπανακιού ο οποίος ωστόσο καθαρίζει και το δέρμα. Πρόκειται για ένα χυμό ο οποίος καλυτερεύει την αιμοσφαιρίνη του αίματος και είναι εναντίον της αναιμίας. Αν το παιδί σας ή εσείς δεν μπορείτε να το πιείτε, προτιμήστε να ενώσετε το χυμό με χυμό καρότου ή ντομάτας, όπως άλλωστε επισημαίνει και στο βιβλίο του ο Θεόδωρος Γ. Σκελέας. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β και C.

Χυμός ροδιού

Βασικός πρωταγωνιστής σε περιπτώσεις πυρετού, προτείνεται να είναι ο χυμός ροδιού. Μπορεί να γίνει ακόμα και σιρόπι εναντίον του πυρετού και των φλογώσεων (κάψιμο κατά την ούρηση) του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Χυμός καρότου

Ο συγκεκριμένος χυμός φέρνει καλύτερα αποτελέσματα αν ενωθεί με χυμό μαϊντανού και λεμονιού. Και οι δύο τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, B, C, D και E. Σύμφωνα με το βιβλίο «Θεραπείες με τα γνωστά βότανα», ο χυμός καρότου βοηθά στην αναιμία, στη χολή, στην όραση και στην αρθρίτιδα. Επίσης, βοηθά το δέρμα να λάμπει και καθαρίζει το αίμα.

Πολλές λοιπόν, είναι οι ιδιαιτερότητες των τροφών που κάλλιστα προσφέρουν μία υγιεινή και χαρούμενη ζωή, χωρίς χημικά και φάρμακα. Ούτως ή άλλως η φύση μας χάρισε και ακόμα μας χαρίζει πάμπολλες τροφές. Γιατί να μην τα εκτιμήσουμε;