Η αναζήτηση της αλήθειας σε διάφορους τομείς της ζωής θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση είναι η αποκάλυψη για τις αλήθειες για τα συναισθήματα, τα οποία σε κατακλύζουν σε κάθε στιγμή της ζωής σου.

Βρίσκοντας το κλειδί για την αναγνώριση και τη διαχείρισή τους θα σε μεταφέρουν σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Συνέχισε λοιπόν το διάβασμα προκειμένου να γίνεις σοφότερος και να προσθέσεις άλλες τέσσερις αλήθειες στο οπλοστάσιό σου:

Υπάρχουν οκτώ βασικά συναισθήματα

Ο ψυχολόγος Robert Plutchik κατασκεύασε τον τροχό του Plutchik ο οποίος αναφέρεται στα οκτώ κύρια συναισθήματα. Αυτά είναι η χαρά, ο φόβος, η έκπληξη, η θλίψη, η ανυπομονησία, ο θυμός, η αηδία και η εμπιστοσύνη. Το ενδιαφέρον στο γράφημα αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίον το ένα οδηγεί στο άλλο αλλά και αυτά τα οποία είναι αντίθετα.

αλήθειες για τα συναισθήματα-2

Είναι αλληλένδετα

Η ύπαρξη ενός συναισθήματος προϋποθέτει την ύπαρξη ενός άλλου το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί συμπληρωματικό. Για παράδειγμα η χαρά και η θλίψη μοιάζουν να ακροβατούν στα δύο άκρα ωστόσο έχουν τουλάχιστον ένα κοινό. Χαρά είναι το να βιώσω μιαν ευχάριστη εμπειρία και θλίψη είναι η αδυναμία κατάκτησης της εμπειρίας αυτής. Εύκολα αντιλαμβάνεσαι ότι το ένα δεν μπορεί να γίνει βίωμα σου χωρίς το άλλο λόγω ακριβώς της αντίθεσης η οποία δημιουργείται. Επομένως η αντίληψη του ότι κάποιες ημέρες θα είναι λιγότερο καλές από άλλες, σηματοδοτεί την αρχή για αποδοχή και των αρνητικών συναισθημάτων.

Συμβάλουν στην επιβίωση

Μπορείς να φανταστείς τι θα γινόταν αν προσέγγισες το χείλος του γκρεμού με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου; Τα συναισθήματα είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμη και μεταξύ ζωής και θανάτου. Για παράδειγμα ο θυμός αναδύεται όταν ο δρόμος σου μπλοκάρεται, εξοπλίζοντάς σε με τα εφόδια και την ανάγκη να παλέψεις. Από την άλλη πλευρά η χαρά δημιουργεί μια θετική προδιάθεση ώστε να αγκαλιάσεις αυτό που βρίσκεται μπροστά σου με ενθουσιασμό, αψηφώντας τον κίνδυνο και το δύσβατο μονοπάτι.

Είναι μεταδοτικά

Αντικρίζοντας ένα άτομο το οποίο χαμογελά, ίσως χωρίς λόγο και αιτία, ασπάζεσαι τη στάση ζωής του. Μπαίνεις και εσύ στη διαδικασία να κινήσεις του μυς οι οποίοι ζωγραφίζουν ένα χαμόγελο. Πίσω από αυτή τη μεταδοτικότητα κρύβεται και ο κανόνας ότι ο άνθρωπος επιβίωσε και επιβιώνει μόνο σε ομάδες. Η κοινονικότητά μας, μας καθιστά πομπούς αλλά και δέκτες συμπεριφορών και συναισθημάτων τα οποία αιωρούνται στο εργασιακό και οικογενειακό μας περιβάλλον. Και αυτή δεν είναι μια από τις αλήθειες για τα συναισθήματα που όταν ανακαλυφθούν, βελτιώνουν τη ζωή προς το καλύτερο.