Σίγουρα θα έκουσες πολλές φορές για τα οφέλη του διαλογισμού. Ίσως κιόλας να προσπάθησες να ακολουθήσεις κιόλας κάποιες βασικές αρχές του. Αν δεν ξέρεις όμως από πού να αρχίσεις ή χρειάζεσαι περισσότερη καθοδήγηση, υπάρχουν τρόποι. Ένας από αυτούς ονομάζεται Headspace.

 

Τι είναι το Headspace

Πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά που λειτουργεί και στον υπολογιστή. Το τι κάνει, είναι να σε βοηθά να ηρεμείς και να βρίσκεις την εσωτερική σου γαλήνη. Σε αντίθεση με τα διάφορα βίντεο που βρίσκεις online, το Headspace προσφέρει καθοδηγούμενο τρόπο για διαλογισμό.

 

Επίσης, έχει αρκετές άλλες δυναμικές λειτουργίες. Σε βοηθάει για να κοιμάσαι καλύτερα, να συγκεντρώνεσαι πιο αποδοτικά, αλλά και να ηρεμείς όταν νιώθεις την ένταση της ημέρας να σε καταβάλλει. 

 

Πώς λειτουργεί το Headspace

Υπάρχουν διάφορα σετ από διαλογισμό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αν είσαι αρχάριος, προσφέρει βασικά πρώτα μαθήματα για να σε εισάγει σ’ αυτόν τον κόσμο. Έτσι, όταν τα κάνεις θα μπορείς να πας και σε πιο προχωρημένο στάδιο. Εκεί θα μπορείς να βρίσκεσαι σε κατάσταση διαλογισμού για αρκετά λεπτά, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου.  

 

Υπάρχει αγγλόφωνος καθηγητής που σε καθοδηγεί σε κάθε στιγμή μέσα στο χρονικό πλαίσιο που δηλώνεις. Αυτός σου λέει πότε να επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, πότε να αφήσεις το μυαλό σου να ταξιδέψει ή να το επαναφέρεις σε περίπτωση που η προσοχή αποσπάται. 

 

Ποια είδη διαλογισμού καλύπτει

Μια επίσης δυναμική λειτουργία του Headspace είναι η πλούσια βιβλιοθήκη που έχει. Αναλόγως του πού θες να στοχεύσεις, επιλέγεις το αντίστοιχο «μάθημα».

Υπάρχουν κάποιες βασικές κατηγορίες με μαθήματα που προσφέρει: Υγεία, Αυτοβελτίωση, Ευτυχία, Εργασία, Αθλητικά, Απόδοση, Μαθητές. Σε αυτά, προστίθενται και οι προχωρημένες λειτουργίες, που είναι για άτομα που ήδη κάλυψαν αρκετά από τα βασικά μαθήματα.

 

Για κάθε μάθημα, προσφέρει δωρεάν το πρώτο μέρος. Τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα στην πληρωμένη έκδοση, που είναι είτε $70 (€63) το χρόνο είτε $13 (€12) το μήνα. 

 

Κάνε τον διαλογισμό μέρος στη ζωή σου

Αν σου γίνει συνήθεια να ηρεμείς και να επιβάλλεσαι στο μυαλό σου, θα δεις πως θα έχεις ανάγκη από μια παύση μέσα στη μέρα. Το Headspace μπορεί να σε βοηθήσει ή έστω να σου δώσει μια σωστή βάση για να γνωρίσεις όλα τα σημαντικά οφέλη του διαλογισμού. Μπορείς να το βρεις στην ιστοσελίδα headspace.com η να το κατεβάσεις σε Android και iOS.