Το Stand Up Paddle (SUP) ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του στις περισσότερες παραλίες και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους σε όποιο μέρος κι αν είστε.

Απευθύνεται σε όλους. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε σωματικά προσόντα.

Ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος στυλ longboard-surf, και χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό ένα μακρύ μονόπλευρο κουπί, σαν προπέλα ώστε να κινείτε εμπρός.

Είναι μια εξαιρετική γυμναστική για όλο το σώμα που μπορείς να την συνδυάσεις με την ευχάριστη εμπειρία της πλεύσης.

Συνδυάζοντας την αερόβια άσκηση, με την ενδυνάμωση και τη διασκέδαση, προσφέρει ένα πραγματικό γυμναστήριο μέσα στη θάλασσα.

Με την προσθήκη του κομματιού της «αστάθειας», η γυμναστική από κάτι που περιλαμβάνει άγχος, μονοτονία και κούραση, μετατρέπεται στην απόλυτη διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν πολλά αθλήματα & δραστηριότητες που να μπορούν να «κερδίσουν» τόσο υψηλά επίπεδα fitness, όσο το SUP χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. 

Το SUP προσφέρει μια συνολική καρδιοαγγειακή (cardio-vascular) προπόνηση, η οποία συνδυάζει στοιχεία του fitness όπως ισορροπία, δύναμη, αντοχή, συντονισμό, ευελιξία και σταθερότητα.

Όπως σε κάθε είδους Surf board έτσι και για το SUP ισχύει ο κανόνας όσο πιο αρχάριος τόσο μεγαλύτερη σανίδα.

Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά λογικό γιατί οι μεγαλύτερες σανίδες προσφέρουν ευκολότερη ισορροπία το πρώτο πράγμα που έρχεται να αντιμετωπίσει ο κάθε επίδοξος surfer στις πρώτες του επαφές στο νερό.

Για την επιλογή του εξοπλισμού του Stand Up Paddle υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σανίδας (all around, cruising, waves, ή racing), και αυτό που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν στην επιλογή μιας σανίδας SUP είναι το μήκος.

Ξεκινήστε με ήρεμα νερά και όσο το δυνατόν με ελάχιστη ταχύτητα ανέμου.Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να έχετε ικανότητα κολύμβησης χωρίς ικανότητα κολύμβησης θα πρέπει να φοράτε σωσίβιο γιατί μπορεί να πέσετε στο νερό.

Ποτέ μην αφήνετε τη σανίδα σας και θα πρέπει να την έχετε δεμένη στο πόδι σας με το σχοινάκι ασφαλείας.

Αν χάσετε το κουπί, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, είναι πολύ πιο εύκολο από ότι το κολύμπι. Μην απομακρύνεστε είναι πολύ πιο δύσκολο και θα χρειαστεί πολλή ενέργεια για να επιστρέψετε στην στεριά.

Εάν ψάχνετε για μία δραστηριότητα, έναν τρόπο εκγύμνασης, ένα είδος προπόνησης που να συνδυάζει fitness και cardio την ίδια στιγμή, τότε το SUP είναι η απάντηση σας.