Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επικρατεί η ίδια απορία, να στολίσω αληθινό ή ψεύτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Θα έλεγα πως και τα δύο έχουν την χάρη τους, τα υπέρ και τα κατά. Από εσάς εξαρτάται τι θα επιλέξετε να ξέρετε όμως και στις δύο περιπτώσεις μετράει το αποτέλεσμα.

Αληθινό δέντρο

Λόγω της μυρωδιάς που αναδύεται σε όλο το σπίτι, το αληθινό δέντρο δημιουργεί εύκολα το κλίμα των Χριστουγέννων. Το δύσκολο μέρος βέβαια είναι η μεταφορά του στο σπίτι, λόγω του όγκου του, αφού δεν είναι συσκευασμένο. Καθώς τα αληθινά δέντρα μπορεί να μην είναι πυκνόφυτα, με ομοιόμορφα κατανεμημένα κλαδιά, το στόλισμά τους μπορεί να μην είναι ομοιόμορφο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να «φορτώσετε» με πολλά στολίδια ένα φυσικό δέντρο.

Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε την βάση του μέσα σε μια λεκάνη με νερό, για να μην αφυδατωθεί από την θερμοκρασία του σπιτιού. Μια σωστή θέση για το αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα σημείο που είναι δροσερό. Μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκια, θερμαντικά σώματα, για να διατηρήσει την υγρασία του. Όσο για το θέμα περιβαλλοντικής συνείδησης να αναφέρω ότι τα αληθινά δέντρα που διατίθενται προς πώληση, είναι κάποια τα οποία κόπηκαν από τις αρμόδιες αρχές είτε επειδή ήταν ατροφικά είτε επειδή εμπόδιζαν την ανάπτυξη των υπολοίπων δέντρων. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις ότι «σκοτώθηκε» ένα δέντρο από το δάσος για να το στολίσετε εσείς.

Ψεύτικο δέντρο

Τα ψεύτικα δέντρα τα αγοράζετε μια φορά και διατηρούνται για πολλά χρόνια. Οπότε μια φορά ξοδεύεστε, πολύ σημαντικό είναι επίσης η εύκολη μεταφορά τους αφού είναι συσκευασμένα σε κουτί. Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, χρώματα, για όλα τα γούστα και για όλους τους χώρους. Προσέξτε τα κακής ποιότητας τεχνητά δέντρα, μπορεί να μαδάνε το ίδιο και περισσότερο από ένα φρέσκο. Επιπλέον, τα ψεύτικα δέντρα δεν έχουν οσμή, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αγοράσετε αρωματικά χώρου ώστε να κάνετε το σπίτι σας να μυρίσει Χριστούγεννα.

Για να αναφερθούμε και στο περιβαλλοντικό κομμάτι, να πούμε πως τα ψεύτικα δέντρα συνήθως κατασκευάζονται στο εξωτερικό και η μεταφορά τους από τον τόπο παραγγελίας τους στον τελικό τους προορισμό συμβάλλει στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αποτελεί τον κύριο ένοχο για την εμφάνιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Επίσης κατασκευάζονται από PVC, ένα υλικό που επιβαρύνει αρκετά το περιβάλλον. Δεν είναι βιοδιασπώμενα γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται αρκετές δεκαετίες μέχρι να αποσυντεθούν.

Και τώρα πρέπει να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά για ν αποφασίσετε. Η επιλογή δική σας!

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!