Η γαλοπούλα είναι το πιάτο που υπάρχει πάντα στο γιορτινό τραπέζι. Παρόλο που είναι ξενόφερτο φαγητό, συγκεκριμένα Αμερικάνικο, εντούτοις έχει διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη καθώς και στη δική μας χώρα. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται ευχάριστα αφού το κρέας της είναι πολύ ελαφρύ και στεγνό. Παρόλα αυτά με μια νόστιμη γέμιση και το σωστό ψήσιμο μπορεί να καταναλωθεί από όλους μικρούς και μεγάλους.
Γαλοπούλα με γέμιση μήλο-κάστανο
Θα χρειαστούμε:
1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 κ.σ. θυμάρι, 2 στικ σέλερι, 200 γρ. μπέικον, 1 κόκκινο μήλο. 1 σκ. Σκόρδο, 200 γρ. κάστανα βρασμένα, 1 κύβο μανιταριού, 1 κ.σ. βούτυρο.
Σ’ ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το θυμάρι και το σέλερι. Στη συνέχεια βάζουμε το μπέικον και το μήλο σε κύβους, το σκόρδο και τα κάστανα. Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού το νερό και το βούτυρο και βράζουμε. Η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Απλώνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι την επιφάνεια της γαλοπούλας. Ανάμεσα στο δέρμα βάζουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Γεμίζουμε με την κρύα πια γέμιση τη γαλοπούλα μας και κλείνουμε με σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα και τη ψήνουμε σκεπασμένη για 2-2.5 ώρες. Έπειτα τη ξεσκεπάζουμε και τη αφήνουμε ακόμη μισή ώρα στο φούρνο.
Μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα από μήλα κομμένα σε μικρά κομματάκια σωταρισμένα με λίγη μαύρη ζάχαρη και βούτυρο. Προσθέτουμε δεντρολίβανο και ένα κουταλάκι μέλι για πιο πολλή γεύση.
Η διαφορά στις συνταγές που αφορούν τη γαλοπούλα είναι στην γέμιση. Αν το πιο πάνω δεν σας ακούγεται νόστιμο, μπορείτε να καταφύγετε στην κλασική γέμιση της γαλοπούλας.
Κλασική γέμιση
Υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, 70 ml ελαιόλαδο, 200 γρ. καθαρισμένα κάστανα, 5 κ.σ. ρύζι καρολίνα, 1 μεγάλο κρεμμύδι. 1/2 μάτσο μαϊντανός, 100 γρ. κουκουνάρι, 100 γρ. σταφίδες ξανθές, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γ. κύμινο σκόνη, 1/2 ποτήρι κρασιού μπράντυ, 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη.
Και προχωράμε:
Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο μπράντυ και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε το ρύζι και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και το μπαχάρι και σβήνουμε ρίχνοντας στην κατσαρόλα τις σταφίδες μαζί με το μπράντι τους. Αναμιγνύουμε και τα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα και το κουκουνάρι, ελαφρά καβουρντισμένο στο φούρνο.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!