Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα τα γλυκά των ελληνικών νοικοκυριών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ποια είναι όμως τα γλυκά που έχουν την ίδια περίοπτη θέση, σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Ας δούμε μερικά από αυτά, να πάρουμε και ιδέες για να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό! Δημοφιλή Ευρωπαϊκά γλυκά για όλα τα γούστα. Ιδανικό καιρός να επισκεφτούμε μια ευρωπαϊκή χώρα τι λέτε;

pudding

Βρετανική πουτίγκα

Η βασική συνταγή της πουτίγκας περιλαμβάνει οπωσδήποτε αποξηραμένα φρούτα και βούτυρο ή ζωικό λίπος, το οποίο συνήθως αναμειγνύεται με τριμμένη φρυγανιά ή ψίχουλα ξερού ψωμιού, αντικαθιστώντας το αλεύρι. Το μείγμα παίρνει μια ιδιαίτερη γεύση από το αλκοόλ και τα πολλά ζαχαρωμένα φρούτα. Αντί για τα γλυκά μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα που διατηρούνται στο λίπος και σε αλκοόλ ως κονσέρβα για πολλούς μήνες. Είναι μια παραλλαγή του δικού μας xmas cake με αρκετή υγρασία.

panetone

Ιταλικό Πανετόνε

Ένα πανύψηλο τσουρέκι, γεμάτο φρουτένια αρώματα, φουσκωτό σαν την τιάρα του πάπα, είναι απαραίτητο για το γιορτινό τραπέζι στην Ιταλία. Το πανετόνε (Panettone) είναι ένα ιδιαίτερο είδος γλυκού – αφράτου ψωμιού με μαγιά αγαπήθηκε πολύ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θυμίζει τόσο πολύ το δικό μας τσουρέκι, μόνο που το θεαματικό του φούσκωμα, η φρουτένια γεύση του και το ιδιότυπο σχήμα του δίνουν έναν πιο πλούσιο, πιο γιορτινό χαρακτήρα.

lebkuchen

Γερμανικά Lebkuchen

Δεν υπάρχει επισκέπτης στη Γερμανία που να μην έχει δοκιμάσει τα Lebkuchen. Πωλούνται σε διάσημες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της και έχουν γλυκιά γεύση, ελαφρώς ξηρή αλλά μαλακή σε σχέση με τα μπισκότα. Δεσπόζει το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών (γλυκάνισος, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο). Περιέχουν επίσης ξηρούς καρπούς και μέλι. Είναι κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο κέρασμα του καφέ ή του τσαγιού με πολλές παραλλαγές στη συνταγή του.

xristopsomo

Ελληνικό Χριστόψωμο

Και βεβαίως το δικό μας Χριστόψωμο το οποίο φτιάχνεται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων. Το ζύμωμα του, θεωρείται Θείο έργο, γι’ αυτό η ζύμη του φτιάχνεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή. Η διαφορά του από τ᾿ άλλα ψωμιά, βρίσκεται στα ακριβά και εκλεκτά υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του και στον πλούσιο στολισμό του, με περίτεχνα κεντήματα και σχέδια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκτός από τα βασικά υλικά του ψωμιού, δηλαδή αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, προσθέτουνε στην ζύμη και ένα ή περισσότερα υλικά, όπως μέλι, σουσάμι, σταφίδες, κανέλλα, γλυκάνισο, καρυδόψιχα, αμυγδαλόψιχα, κουκουνάρι, ροδόνερο, μαστίχα ή μαχλέπι. Το Χριστόψωμο κόβεται την ημέρα του Χριστού, τα Χριστούγεννα. Ο νοικοκύρης το σταύρωνει και δίνει σε όλους τους παρευρισκομένους από ένα κομμάτι συμβολίζοντας έτσι τον Χριστό που έδωσε άρτον ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!