Την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επικρατεί αναβρασμός στις κουζίνες, αφού όλοι θέλουμε να φτιάξουμε ότι καλύτερο για τους καλεσμένους μας. Πειραματιζόμαστε έτσι σε ξενόφερτες συνταγές, με βάση πάντα βέβαια, τα γούστα της δικής μας κουλτούρας. Ας δούμε δημοφιλείς γιορτινές συνταγές που τρώγονται στις πιο προσφιλείς σε μας χώρες.

Αγγλία: Ζουμερή γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι

Η γαλοπούλα πάντα κυριαρχεί στο γιορτινό τραπέζι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από εκεί, πέρασε το έθιμο με τη γαλοπούλα που τρώνε τα Χριστούγεννα στην υπόλοιπη Ευρώπη και στο Thanksgiving στην Αμερική.

Γερμανία: Ψητή πάπια με μήλα

Στη Γερμανία κυριαρχεί η ψητή πάπια με μήλα στο γιορτινό τραπέζι. Όπως στην Αγγλία η γαλοπούλα είναι απαραίτητη, έτσι στη Γερμανία είναι η πάπια με τα μήλα.

Φινλανδία: Ψητό χοιρομέρι

Το ψητό χοιρομέρι είναι το πιάτο που κυριαρχεί στις περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι το γνωστό σε μας Gammon, ένα πιάτο που συνηθίζεται πλέον και στη δική μας κουζίνα.

Δανία: Ψητό χοιρινό

Στη Δανία αγαπούν το χοιρινό και δεν λείπει και από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ρωσία: Σολομός τυλιγμένος σε ζύμη

Την ημέρα των Χριστουγέννων στη Ρωσία συνηθίζουν να μαγειρεύουν βραστό κρέας σε ζελέ, ψητό χοιρινό και πάπια, και φυσικά πίτες. Ο ψητός σολομός μέσα σε ζύμη είναι μία από τις πιο ωραίες γιορτινές συνταγές. Πρόκειται στην ουσία για φιλέτο νωπού σολομού, ψημένο στο φούρνο με λαχανικά και μυρωδιές. Στη συνέχεια ο σολομός μαζί με ένα ριζότο από πράσα τυλίγεται σε ζύμη σφολιάτα και ψήνεται στο φούρνο μέχρι που να πάρει χρώμα η ζύμη. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ζύμη αντί για την έτοιμη σφολιάτα.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!