Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη για να τα φτιάξετε. Το πιο δημοφιλές σιροπιαστό είναι φυσικά… οι λουκουμάδες. Λαχταριστοί, τραγανοί, σιροπιαστοί λουκουμάδες. Τραγανοί απ’ έξω και ζουμεροί από μέσα με το σιρόπι να ρέει άφθονο. Είναι το γλυκό που φτιάχνουν οι νοικοκυρές την ημέρα των Φώτων στην Κύπρο για να ρίξουν στην οροφή του σπιτιού για να φάνε οι καλικάντζαροι. Να φάνε και να φύγουνε. Συνηθίζεται να τους πετάνε και να τραγουδούν: «Τιτσί, τιτσί λουκάνικο, κομμάτι ξεροτήανο, ρίξε στους Καλικάντζαρους, να φάσιν τζαι να φύουσιν». Ας δούμε την κλασική Κυπριακή συνταγή για ξεροτήανα (λουκουμάδες).
Υλικά
3 1/2 φλ. αλεύρι χωριάτικο, 3 1/2 φλ. αλεύρι φαρινά, 1 φακελάκι μαγιά, 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι, 2 μέτριες πατάτες βρασμένες, νερό χλιαρό.
Για το σιρόπι
6 φλ. Ζάχαρη, 5 φλ. νερό, 3 ξυλάκια κανέλα, 6 γαρίφαλα, 1/2 λεμόνι (φλούδα και χυμό), ανθόνερο
Πως να τους φτιάξουμε:
Βράζουμε τις πατάτες και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο (να γίνει το νερό τους χλιαρό). Βάζουμε σε ένα μπολ τα δύο είδη αλευριού κοσκινισμένα, προσθέτουμε την μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τις πατάτες μαζί με ένα ποτήρι από το χλιαρό ζουμί τους και τις βάζουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό από τις πατάτες (περίπου θα χρειαστούμε 2 φλυτζάνια). Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και παίρνουμε λίγο μίγμα με το χέρι μας, το σφίγγουμε σαν γροθιά και αυτό που πετάγεται το παίρνουμε με κουταλάκι του γλυκού να βγει μικρή μπάλα και ρίχνουμε στο ζεστό λάδι. Αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τους βγάζουμε από το τηγάνι, τους βάζουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και αμέσως τους μεταφέρουμε στη πιατέλα που θα τους σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς αλεσμένους ή μέλι.
Ας φτιάξουμε λοιπόν λαχταριστούς λουκουμάδες… να διώξουμε τους καλικάντζαρους.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!