Δύο κατεξοχήν γλυκά των Χριστουγέννων μπαίνουν στο διατροφικό μικροσκόπιο. Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Ποιο από τα δυο είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιο που προσέχει τη διατροφή του. Ποια η θερμιδική τους αξία;

Ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 240 θερμίδες, ενώ αν περιέχει και μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου, ανεβαίνουν οι θερμίδες. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική ωφέλιμη τροφή και σίγουρα δε θα κάνουν κακό στη διατροφή σας. Το αρνητικό του κουραμπιέ είναι η αφθονία του σε βούτυρο και κατ’ επέκταση η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα («κακά») λιπαρά. Όσον αφορά στη ζάχαρη άχνη, μπορείτε να τινάξετε τον κουραμπιέ, έτσι ώστε να γλιτώσετε την υπερβολική γλύκα και τις επιπλέον θερμίδες.

Ένα μελομακάρονο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 220 θερμίδες και αποτελεί μια σχετικά υγιεινή επιλογή όταν έχει παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων («καλών») λιπαρών. Επίσης, το μέλι και το καρύδι είναι ευεργετικές τροφές για την υγεία μας.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι το μελομακάρονο, χωρίς, βέβαια, επικάλυψη σοκολάτας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενδίδετε στις αγαπημένες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, χωρίς να πάρετε βάρος. Αρκεί να έχετε μέτρο στην κατανάλωση και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων από τις υπόλοιπες τροφές.

 

Μελομακάρονα: Τα ευεργετικά οφέλη

Το βασικό συστατικό για την παρασκευή του μελομακάρονου είναι το μέλι, που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος β και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης περιέχει καρύδια που είναι πλούσια σε  πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας. Άλλο ένα βασικό συστατικό είναι το ελαιόλαδο που περιέχει βιταμίνη Ε η οποία μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και μονοακορεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο και χυμό πορτοκάλι. Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

Τα συν και τα πλην του κουραμπιέ

Από την άλλη ο κουραμπιές περιλαμβάνει βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα που εμπεριέχονται στον κουραμπιέ είναι πλούσια σε πολυακορεστα λιπαρά βιταμίνες και σίδηρο,αρκετα ευεργετικά για τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συστατικά ,όπως το βούτυρο που περιέχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος η ζάχαρη που αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων δεν έχει καμιά θρεπτική αξία και δίνει μονο «κενές»θερμίδες.

Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όσον αφορά στη θρεπτική και θερμιδική αξία. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η λύση του μέτρου. Μπορούμε να απολαύσουμε και τα δυο αυτά γλυκά χωρίς υπερβολές.