Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή έχουν ξεκινήσει. Βέβαια Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν μπορούν να υπάρξουν. Είναι ίσως το καλύτερο έδεσμα που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και ο πιο γλυκός «πειρασμός». Στα επόμενα δυο λεπτά θα διαβάσεις για την ιστορία πίσω απ’ τα μελομακάρονα.

Τα σωστά μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα βγαίνουν σε διάφορες μορφές. Όμως παραδοσιακά όμως είναι και τα πιο ωραία. Οι πολύ μερακλήδες μπορούν να αναγνωρίσουν το σωστό μελομακάρονο με μόνο μια ματιά. Πως όμως είναι το ιδανικό μελομακάρονο;
Το σωστό μελομακάρονο πρέπει να είναι τραγανό εξωτερικά (όχι καμένο), και αρκετά μελωμένο εσωτερικά. Το καρύδι και τα άλλα μπαχαρικά δίνουν επιπλέον αρώματα και γεύσεις ώστε να έρθει η απογείωση.

Ο πρόγονος των μελομακάρονων

Η προέλευση της λέξης μελομακάρονο δεν είναι Ιταλική και τα μακαρόνια όπως εύλογα μπορεί να σκεφτεί κανείς. Η ρίζα της λέξης έρχεται απ’ την αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα έρχεται απ’ την λέξη «μακαρία». Και τι ήταν αυτό; Ήταν ένα κομμάτι άρτου δηλαδή στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου το οποίο πρόσφεραν μετά από κάθε κηδεία. Στην πορεία η «μακαρία» περιλούστηκε με σιρόπι μελιού και ονομάστηκε μελομακάρονο.

Οι Μικρασιάτες Έλληνες

Αργότερα και με το πέρασμα του χρόνου οι Μικρασιάτες Έλληνες εξέλιξαν τα μελομακάρουνα. Έγινε το πιο «διάσημο» γλυκό τους και μπήκε στα τραπέζι ως γλύκισμα του 12ημερου. Εκεί έμεινε γνωστό με τον όνομα «φοινίκια». Και ότι ακουμπούσαν οι Μικρασιάτες στην κουζίνα, το… απογείωναν.

Η αιτία της καθιέρωσης ως Χριστουγεννιάτικο γλυκό

Πολλές φορές ακούσαμε την ερώτηση γιατί όμως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τρώμε μελομακάρονα; Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα βρίσκεται στο μέλι. Απ’ τα αρχαία χρόνια το μέλι ήταν σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας. Έτσι είναι γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί θέλουμε ο Χριστός και το νέο έτος να μας φέρουν ευζωία.

Το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι… καλή μας όρεξη.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


maniatis

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις, ρεπορτάζ, σκηνές που μόνο θλίψη προκαλούν. Κι όμως υπάρχουν τόσα άλλα θετικά. Βρες τα, δες τα, πες τα και νιώσε περήφανος για εσένα και την ανθρωπότητα.

Και όπως λέει το σλόγκαν μας δες τη θετική πλευρά της ζωής.

Με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, αλλά και μέσα απ’ την εμπειρία μου στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας ένιωσα την ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Μια νότα αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι που τώρα ξεκινά θα προσφέρει ουσιαστικά και θα βοηθήσει τον καθένα από εμάς ν’ ανακαλύψει τη θετική πλευρά της ζωής.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center