Το μουσικό σχολείο Λεμεσού ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 14 χρόνια. Αρχικά λειτούργησε σαν λύκειο καθιστώντας το ένα από τους πιο αξιόλογους θεσμούς του υπουργείου παιδείας όσον αφορά στο θέμα της εκπαίδευσης. Πριν από 4 χρόνια άρχισε τη λειτουργία του και το μουσικό γυμνάσιο ολοκληρώνοντας έτσι  την πρόθεση του υπουργείου να  δώσει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους και χαρισματικούς νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της Μουσικής να προετοιμαστούν κατάλληλα, χωρίς όμως να υστερούν σε γενική παιδεία. Το Μουσικό Σχολείο έχει σχεδιαστεί μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος με τη μορφή του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου. Οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του πρωινού Γυμνασίου ή Λυκείου και στη συνέχεια το ειδικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου.

Παράλειψη μας θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι το μουσικό σχολείο στελεχώνεται από διακεκριμένους καθηγητές μουσικής οι οποίοι επιτελούν ένα άψογο έργο, βοηθώντας τους μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Κυρίως σ’ ένα «οικογενειακό» περιβάλλον, αφού όλοι λειτουργούν σαν ομάδα πάντα με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Το σχολείο στεγάζεται στο ιστορικότερο σχολείο της Λεμεσού, το Λανίτειο. Διαθέτει αίθουσα συναυλιών, βιβλιοθήκη και κατάλληλους χώρους για διδασκαλία μουσικών συνόλων, ατομικών και ομαδικών μαθημάτων καθώς και για την αποθήκευση των μουσικών οργάνων.

Εκδηλώσεις

Το μουσικό σχολείο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Μια από αυτές είναι και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία που γίνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα κι’ αφού κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές. Σε αυτή συμμετέχουν όλα τα σύνολα του σχολείου. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τραγούδια από τη χορωδία (Γυμνασίου-Λυκείου), μουσική από τη συμφωνική μπάντα και το σύνολο εγχόρδων. Επίσης παρουσιάζονται έργα κλασικής μουσικής από το σύνολο φλάουτων,  καθώς και έργα παραδοσιακής μουσικής από το σύνολο παραδοσιακής μουσικής. Το σύνολο κλαρινέτων συμμετέχει επίσης με τα δικά του κομμάτια καθώς και η ομάδα βυζαντινού χορού.

Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας και στηρίζουν η διεύθυνση και οι σύνδεσμοι γονέων του Λανιτείου Γυμνασίου και Λυκείου.

Διεθνείς συμμετοχές

Το μουσικό σχολείο Λεμεσού με τα σύνολα του συμμετέχει επίσης σε διάφορες εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα την περασμένη χρονιά το φωνητικό σύνολο συμμετείχε στη συναυλία «Κυπρίων συναυλία» που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής Musikverein μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και υπό τη διεύθυνση του καθηγητή τους Σόλωνα Κλαδά. Συμμετείχε επίσης στη «Συναυλία μνήμης Σόλωνα Μιχαηλίδη».

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!