Η ομορφότερη περίοδος του χρόνου έφτασε και οι προετοιμασίες για να υποδεκτούμε τα Χριστούγεννα και το νέο χρόνο έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα. Αφού έχουμε ήδη στολίσει το σπίτι μας, αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα κλασικά παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και το δημοφιλές Xmas cake. Πως αλλιώς να «μυρίσει» το σπίτι μας Χριστούγεννα; Μυρωδάτα μελομακάρονα, λατρεμένο γλυκό!

Κλασική συνταγή για μελομακάρονα

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά

Υλικά για τα μελομακάρονα

240 ml ελαιόλαδο, 240 ml σπορέλαιο. Χυμός από 2 πορτοκάλια, 150 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. κανέλα, 120 ml κονιάκ. 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι

700 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. μέλι

1 ξύλο κανέλας, 1 φλούδα πορτοκαλιού

Άλλα υλικά

2-3 κ.σ. μέλι, 250 γρ. ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, μακαντέμια κλπ), κοπανισμένοι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.

Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με πιρούνι.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν.

Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι (κι απ’ τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.

Εάν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.

Μυστικό: Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα!

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!