Χειμώνας, τζάκι, κάστανα και καλή παρέα. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσουμε τα κρύα Χριστουγεννιάτικα βράδια του χειμώνα. Με ωραίο φαγητό και φυσικά καλό κρασί να έρχεται να επισφραγίσει όλα τα πιο πάνω. Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση του το ζεστό κρασί (Glühwein). Το glühwein όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, ή mulled wine όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, είναι στην ουσία ζεστό κρασί εμβαπτισμένο με μπαχαρικά και αρωματισμένο με πορτοκάλι. Παραδοσιακά καταναλώνεται όλο το χειμώνα, ιδιαίτερα τις πολύ κρύες μέρες και νύχτες ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Συνηθίζεται να πωλείται κυρίως σε Χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και πλατείες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Τι λέτε λοιπόν, θέλετε λίγο ζεστό κρασί;
Εύκολη σπιτική συνταγή
1 lt ξηρό κόκκινο κρασί, 3/4 φλ. νερό, 3/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή ή ακόμα καλύτερα μέλι), 2 πορτοκάλια, ξυλάκια κανέλας, 1/4 κ.γλ κάρδαμο, 2 αστεροειδή γλυκάνισο, 10 ολόκληρα γαρύφαλλα, 1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο), 1 στικ βανίλιας, 150 ml κονιάκ ή ρούμι παλαιωμένο.
Πως να το φτιάξετε:
Παίρνουμε το ένα πορτοκάλι και τρυπούμε με τα γαρύφαλα. Στίβουμε το άλλο πορτοκάλι και κρατάμε το χυμό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ή το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξηρό κόκκινο κρασί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Τέλος, βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Δεν θέλουμε να βράσει γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το ζεστό κρασί. Προσθέτουμε μέσα το μπράντι ή το κονιάκ ή εάν επιθυμούμε καλύτερα το παλαιωμένο ρούμι. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κόκκινο ζεστό κρασί σε ζεστό ποτήρι του κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτήρι επιθυμούμε, αρκεί να είναι ζεστό για να μη σπάσει. Γαρνίρουμε με ροδέλα-φέτα πορτοκαλιού ή φλούδα πορτοκαλιού αποφεύγοντας όμως τη λευκή σάρκα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το κρασί μας.
Πηγή: argiro.gr
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!