Το λατρεμένο Xmas cake παρόλο που έχει την καταγωγή του τη Βρετανία, συνηθίζεται και στα δικά μας μέρη. Αποτελεί το πλέον απαραίτητο γλυκό του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Γεμάτο αρώματα, γεύσεις και χρώμα είναι ο βασιλιάς των γλυκών εδεσμάτων των γιορτών. Παρόλο που φαίνεται δύσκολο, στην ουσία δεν είναι καθόλου. Το μυστικό είναι η προετοιμασία για την παρασκευή του που συνήθως γίνεται δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Σας παρουσιάζω την πιο κλασική συνταγή φορτωμένη με τα γλυκά της γιαγιάς.
Υλικά
1 ποτήρι βούτυρο φυτικό, 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη, 5 αυγά, 3 ποτήρια αλεύρι (κοσκινισμένο), 1/3 ποτηριού κονιάκ, 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα. Μυρωδιές: 1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλα, 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα, ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο, ξύσμα ενός λεμονιού και ξύσμα ενός πορτοκαλιού, 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Γέμιση με γλυκά:
3 ποτήρια διάφορα γλυκά του κουταλιού, ½ ποτήρι κερασάκια φρουί γλασέ, 1 ποτήρι από: φοινίκια, παστά σύκα, σταφιδάκια. Προαιρετικά: 1 ποτήρι καρύδια, 1 ποτήρι αμύγδαλα. 1 ποτήρι κονιάκ.
Στραγγίζετε τα γλυκά και τα κόβετε σε κομματάκια. Πλένετε, καθαρίζετε και στραγγίζετε τα σταφιδάκια. Αφαιρείτε από τα φοινίκια τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβετε, όπως και τα παστά σύκα. Κόβετε επίσης και τα κερασάκια σε κομματάκια. Τα βάζετε σ’ ένα μπολ μαζί με το 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύετε και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Τα αφήνετε έτσι για 1-3 μέρες. Κάθε μέρα τους ρίχνετε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύετε. Την ημέρα που θα κάνετε το κέικ έχετε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, κομμένα σε κομματάκια.
Κτυπάτε καλά το βούτυρο, και προσθέτετε κατά σειρά τη ζάχαρη, ένα ένα τα αυγά, λίγο λίγο το αλεύρι, τη σόδα διαλυμένη σε 1/3 ποτηριού κονιάκ , την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το χυμό πορτοκαλιού. Σταματάτε το μίξερ. Ρίχνετε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνετε. Τα ρίχνετε στο κέικ καθώς και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το μίγμα σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Το ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ½ ώρα περίπου. Αφού ψηθεί και κρυώσει πολύ καλά το σκεπάζετε.
Αμυγδαλωτό και γλάσο για επικάλυψη
Όταν περάσουν 5-6 μέρες κάνετε το αμυγδαλωτό. Ρίχνετε πάνω σε 3 ποτήρια ασπρισμένα, στραγγισμένα και λεπτοαλεσμένα αμύγδαλα ¾ ποτηριού ζάχαρη και τα ανακατεύετε να ενωθούν. Πρόσθετετε σ ‘αυτά το ανθόνερο λίγο λίγο, όσο σηκώσει για να γίνει πάστα σφικτή μόλις να πλάθεται. Αλείφετε το κέικ με λίγη μαρμελάδα και τοποθετείτε από πάνω το αμυγδαλωτό.
Το τελικό στάδιο είναι το άσπρο γλάσο. Φτιάχνεται από 4 ½ ποτήρια ζάχαρη άχνη, ½ ποτήρι βούτυρο φυτικό, 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού, 5-6 κουταλιές νερό. Ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε λίγο λίγο πάνω από το αμυγδαλωτό και το γλυκό μας είναι έτοιμο. Για μια πιο όμορφη εμφάνιση μπορείτε θέλετε να βάλετε μικρά στολιδάκια από πάνω, δεντράκια, σπιτάκια, τάρανδους και άη Βασίληδες.
Αν πάλι σας φαίνεται πολύ βαρετό, μπορείτε να βάλετε πάνω από το γλυκό αποξηραμένα φρούτα ή να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μέχρι και 2 μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Διατηρείται σε δροσερό μέρος.
Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!