Σκεφτήκατε ποτέ πως θα ήταν να είχατε ένα ολόκληρο Χριστουγεννιάτικο δέντρο όλο… λιχουδιές; Μπισκοτάκια, γλειφιτζούρια, καραμέλες, όλα αυτά όμορφα διακοσμημένα σ’ ένα δέντρο για …γλυκιά διάθεση. Η διαδικασία αυτή θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα γλυκάνει όλους στο σπίτι αφού μετά τις γιορτές θα μπορείτε να απολαύσετε τα στολίδια σας! Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για ψήσιμο και φαντασία. Ας δούμε κάποιες εύκολες συνταγές για γλυκά στολίδια.
Μπισκότα βουτύρου
Υλικά
100γρ ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, 100γρ ζάχαρη άχνη, 1 αυγό, 1 φακελάκι βανίλια, 275γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη διακόσμηση
400γρ ζάχαρη άχνη, 3-4 κουταλιές της σούπας νερό, 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστική, ζαχαρωτά για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Κτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αυγό τη βανίλια και το αλεύρι. Συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα. Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Παίρνουμε τα ειδικά σχήματα και κόβουμε σε δεντράκια, άη βασίληδες, μπαλίτσες. Με ένα καλαμάκι βγάζουμε μια τρύπα στο πάνω μέρος όπου θα δέσουμε τα στολίδια μας. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε έξω να κρυώσουν και να σκληρύνουν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το διακοσμητικό γλάσο. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό να γίνει μια πάστα μάλλον σφιχτή. Χωρίζουμε τη πάστα σε όσα μέρη θέλουμε και στην κάθε κούπα προσθέτουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πράσινο για τα δεντράκια, κόκκινο για τους άη βασίληδες κλπ. Λίγο πριν στεγνώσει το γλάσο βάζουμε από πάνω μικρά διακοσμητικά γλυκάκια. Όταν τελειώσουμε δένουμε με λεπτή κλωστή και κρεμάμε στο δέντρο.
Καραμέλες βουτύρου
Υλικά
100γρ φρέσκα κρέμα γάλακτος, 150γρ φρέσκο βούτυρο, 200γρ μέλι, λίγο αλάτι, άρωμα βουτύρου-βανίλιας, 1 φύλλο ζελατίνης.
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της ζελατίνης. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε ψηλή φωτιά κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση. Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν αρχίζει να βγάζει φουσκάλες και γραμμές όταν την ανακατεύουμε. Χρειάζονται περίπου 10 με 12 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα. Εν τω μεταξύ έχουμε διαλύσει τη ζελατίνη σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε στο μίγμα μας ανακατεύουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ορθογώνιο ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια και τις τυλίγουμε με όμορφα χρωματιστά περιτυλίγματα με Χριστουγεννιάτικα μοτίβα! Δένουμε με κορδελίτσες και κρεμάμε στο δέντρο μας.
Εκτός από τα μπισκότα και τις καραμέλες μπορούμε να κρεμάσουμε έτοιμα γλειφιτζούρια και όποια άλλη λιχουδιά μας αρέσει.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!