Η απόφαση να διακόψετε το κάπνισμα δεν είναι εύκολη. Μήπως όμως αν αναλογιστείτε τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, να είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να κάνετε μια πρώτη ή/και δεύτερη προσπάθεια;

Η όρεξη αυξάνεται και ο οργανισμός είναι πολύ πιο υγιής από πριν. Και, μερικά από αυτά τα οφέλη θα μπορείτε να εντοπίσετε σχεδόν αμέσως.

Οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος

-Κανονικοποίηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού εντός 20 λεπτών από το κόψιμο

-Κανονικοποίηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, του δηλητηριώδους μονοξείδιου του άνθρακα και της νικοτίνης εντός 8 ωρών από τη διακοπή.

-Οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζονται και η αίσθηση της όσφρησης καθώς και η γεύση αρχίζουν να επιστρέφουν σε περίπου δύο ημέρες

-Σε τρεις ημέρες, θα νιώθετε αυξημένη ενέργεια και η αναπνοή θα γίνεται ομαλότερη και ευκολότερη.

-Σε δύο έως δώδεκα εβδομάδες, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται καλύτερη

-Σε τρεις-εννέα μήνες, ο βήχας, η δύσπνοια και ο συριγμός μειώνονται.

Απαλλαγή από το άγχος και την ενοχή

Βελτιωμένη υγεία της οικογένειας και των φίλων

Οι καπνιστές τείνουν να εκθέτουν την οικογένειά τους καθώς και τους φίλους τους στο παθητικό κάπνισμα. Ο καπνός έχει 4 000 γνωστές χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι επιβλαβείς και είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα επειδή έχουν μικρότερους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό. Επομένως, μόλις σταματήσετε το κάπνισμα, μειώνετε τον κίνδυνο τόσο του εαυτού σας όσο και των γύρω σας.

Δεν υπάρχει πλέον οικονομικό βάρος

Το κάπνισμα είναι μια πολύ δαπανηρή συνήθεια που μπορεί να σας κοστίσει κοντά στο ήμισυ των ημερήσιων εσόδων σας, αν είστε εθισμένος καπνιστής. Έτσι, μπορεί να σας επιβαρύνει τόσο οικονομικά όσο και στον οργανισμό. Μόλις σταματήσετε, μειώνετε σημαντικά τις δαπάνες σας και καταλήγετε να έχετε χρήματα για να περάσετε σε άλλες προτεραιότητες.

Αλλαγές στην εμφάνιση

Το κάπνισμα μπορεί να “λερώσει” τα νύχια, τα δάχτυλα και τα δόντια. Οι καπνιστές υποφέρουν από άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή και ασθένειες στα ούλα. Επιπλέον, είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει αμέσως τη ροή του αίματος στο σώμα σας, ωφελώντας το δέρμα και το υπόλοιπο σώμα. Εάν διακόψετε το κάπνισμα, θα αρχίσετε να μην έχετε λεκέδες στα δάκτυλα, τα νύχια και θα αλλάξει η απόχρωση των δοντιών σας, προς το λευκότερο.

Καλύτερη ερωτική ζωή

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με τη μειωμένη ερωτική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Το επίσημο περιοδικό Σεξουαλικής Ιατρικής Journal of Sexual Medicine δημοσιεύει μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι η νικοτίνη επηρεάζει τη λίμπιντο ακόμη και στους παθητικούς καπνιστές.

Πιο νεανικό δέρμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τον τόνο της επιδερμίδας, χαλαρώνει τους ιστούς και οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Αισθητικής Χειρουργικής τονίζει ότι ακόμη και μετά τον πρώτο μήνα της διακοπής του καπνίσματος παρατηρούνται διαφορές στην όψη της επιδερμίδας.