Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα στον κόσμο γύρω μας που μάς προκαλούν αρνητικά αισθήματα. Ο τρόπος ζωής των συνανθρώπων μας συχνά κοντράρεται τον δικό μας. Πράγματα που εμείς θεωρούμε σωστά, για κάποιους άλλους ίσως είναι «ψιλά γράμματα». Όμως, αν εύχεσαι οι άλλοι να σκέφτονται σαν εσένα, δεν θα πετύχεις τίποτα. Αντίθετα, θα πετύχεις έστω κάτι μικρό αν κάνεις αυτά που θεωρείς σωστά. Ακόμη κι αν κανείς άλλος δεν τα κάνει.

 

Να έχεις χαρακτήρα

Το καλό παράδειγμα πρέπει να δίνεται. Αν δεν δίνεται, γίνε εσύ αυτός που θα το δώσει. Και πρέπει πάντα να κάνεις το σωστό, ακόμη κι αν δεν σε βλέπει κανείς. Αυτό ονομάζεται χαρακτήρας και δεν εμφανίζεται μόνο όταν σε βλέπουν όλοι. Εμφανίζεται όμως όταν κάνεις κάτι επειδή ξέρεις πως είναι το σωστό, ακόμη κι αν ξέρεις πως ποτέ δεν θα πάρεις τα εύσημα.

 

Το σωστό είναι σωστό ακόμη κι αν δεν το κάνει κανείς

Μην ξεχνάς τις αρχές σου. Το σωστό είναι σωστό ακόμη κι αν δεν το κάνει κανείς. Αντίθετα, το λάθος είναι λάθος ακόμη κι αν το κάνουν όλοι. Και κανένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο λάθος.

Έχοντας αυτό ως οδηγό, να κάνεις πάντα αυτό που στα δικά σου πρότυπα είναι σωστό, έστω κι αν είναι πιο δύσκολο ή χρονοβόρο από το λάθος.

Παράδειγμα, η στάθμευση σε θέση αναπήρων, είναι λάθος. Ακόμη κι αν είναι για ένα λεπτό. Ή ακόμη κι αν είναι μεσάνυχτα και (θεωρείς πως) κανείς δεν θα την χρειαστεί. Δεν είναι λάθος να σταθμεύεις εκεί μόνο τις ώρες αιχμής. Είναι λάθος να σταθμεύεις γενικά αν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

 

Να κάνεις αυτά που θεωρείς σωστά

Μην πέφτεις ποτέ από τις αρχές σου. Αν είσαι σε ένα πάρτι και όλοι πετάνε σκουπίδια κάτω, εσύ μην το κάνεις. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να «πέσει» από τις αρχές σου και να παρασυρθεί από το πλήθος. 

Μην ξεχνάς! Δεν είναι κανόνας να σε παρασύρει κάποιος να κάνεις κάτι αρνητικό. Μπορείς με τον ίδιο τρόπο να παρασύρεις κάποιον να κάνει κάτι θετικό. Έτσι αλλάζει ο τρόπος σκέψης. Με το να δείχνουμε καθημερινά μέσα από τις απλές μας πράξεις το σωστό. Να δείχνουμε την ευγένειά μας, το χαρακτήρα και το σεβασμό. Ακόμη κι αν δεν προκαλείται από την αντίθετη μεριά. 

Και μπορεί ο καθένας να έχει τις δικές του αρχές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποια πράγματα είναι κοινά για τους περισσότερους. Όπως είναι ο σεβασμός στους ανθρώπους και στο περιβάλλον γύρω σου.

Οπότε, εσύ να κάνεις αυτά που θεωρείς σωστά και να γίνεις αυτός που θα παρασύρει τους άλλους να κάνουν τα σωστά. Γιατί τελικά μπορεί κανείς να παρασύρει κάποιον και στο καλό, όχι μόνο στο κακό.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


Maria Papadouri

Ονομάζομαι Μαρία Παπαδούρη και βοηθάω άτομα και εταιρίες να βελτιώσουν την online εικόνα τους με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είμαι υπέρμαχος της θετικής συμπεριφοράς και πιστεύω πώς ακόμη και μια μικρή θετική μας πράξη, μπορεί να επηρεάζει θετικά έστω και μια στιγμή της ημέρας ενός ή περισσότερων άλλων συνανθρώπων μας.

Η θετική προσέγγιση ξεκινά πάντα από μέσα μας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες!

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center