Ο μουσικοσυνθέτης, πατέρας του Νέου Κύματος, Γιάννης Σπανός “έφυγε” χθες 31.10.19 ξαφνικά σε ηλικία 85 ετών. Γεννημένος το 1934 στο Κιάτο Κορινθίας αφήνει πίσω του πλούσιο έργο στην ελληνική δισκογραφία. Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία.

Ποιός ήταν

Ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και… βάφτισε το “Νέο Κύμα”. Μπήκε στην δισκογραφία με το υπέροχο «Μια αγάπη για το Καλοκαίρι». Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πουλόπουλος και αμέτρητοι άλλοι μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές είπαν τα τραγούδια του.

Ο Γιάννης Σπανός ήταν από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές καθώς και με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Τα πιο γνωστά τραγούδια του

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: “Άσπρα καράβια”, “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες”, “Μαρκίζα”, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή” κ.ά.

“‘Εφυγε” ήσυχα

Ο “πατέρας” του Νέου Κύματος έζησε μια ήσυχη ζωή χωρίς το όνομα του να απασχολήσει τον Τύπο. Το ίδιο ήσυχα “έφυγε” το μεσημέρι της Πέμπτης 31.10.19 για τη γειτονιά των αγγέλων.

 

Τιμής ένεκεν, ας τραγουδήσουμε ψιθυριστά τους πιο κάτω στίχους:

“Άσπρα καράβια τα όνειρά μας

για κάποιο ρόδινο γιαλό,

άσπρα καράβια τα όνειρά μας.

Θα κόβουν δρόμο κι ένα δρόμο

μυριστικό κι ευωδιαστό,

θα κόβουν δρόμο κι ένα δρόμο.

Κι από ψηλά θα μας φωτίζει

το φεγγαράκι το χλωμό

κι από ψηλά θα μας φωτίζει.

Και θ’ αρμενίζουν, ω χαρά μας,

ίσα στο ρόδινο γιαλό,

άσπρα καράβια τα όνειρά μας”.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο μας, Συμβουλές για υγιή μαλλιά και στην σελίδα μας στο Facebook, Love Life