Όταν αποφασίσουμε να πάρουμε ένα σκύλο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη των αναγκών του, καθάρισμα, εκπαίδευση, βόλτα και αγάπη. Πολλή αγάπη, όση αγάπη δώσεις στον σκύλο θα πάρεις πενταπλάσια.

Ποιοί λόγοι μας ωθούν όμως στο να θέλουμε να βάλουμε ένα σκυλί στη ζωή μας;

Βοηθούν στην κτίσιμο της αυτοπεποίθησης

Έρευνες έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, φοβούνται λιγότερο και είναι πιο εξωστρεφείς.

Μειώνουν τη μοναξιά

Εκτός από την τόνωση της αυτοπεποίθησης, ο σκύλος βοηθά να μειωθεί η μοναξιά που μπορεί να νιώθουμε. Μια μελέτη έδειξε ότι ιδιοκτήτες σκύλων νιώθουν ότι οι κοινωνικές τους ανάγκες είναι ικανοποιημένες εξίσου από τα ζώα τους όσο και από τους φίλους τους. Τα σκυλιά δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και ότι η ύπαρξη τους έχει νόημα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι στηρίζονται στα κατοικίδια τους περισσότερο απ’ ότι στους ανθρώπους όταν νιώθουν μόνοι – η σχέση τους λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτή με τους συνανθρώπους τους.

Σας κάνουν να μείνετε υγιείς

Θέλοντας και μη, με ένα κατοικίδιο θα γυμναστείτε – είτε παίζοντας με τη γάτα σας περιφέροντας το παιχνίδι της σε όλο το σπίτι, είτε βγάζοντας το σκυλί σας για την καθημερινή του βόλτα. Το περπάτημα είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Ελαττώνουν το άγχος σας

Φροντίζοντας το σκύλο σας, μειώνετε το στρες σας, ωστόσο έρευνες έδειξαν πως οι σκύλοι προσφέρουν ανακούφιση στον άνθρωπο περισσότερο ακόμα και από τους φίλους ή τους συντρόφους. Είναι η ανεπιτήδευτη και αδιαπραγμάτευτη αγάπη; Το γεγονός ότι δεν σας κρίνουν; Μάλλον κάτι απ’ όλα…

Βοηθούν στη μείωση των αλλεργιών

Αντίθετα απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος, τα ζωάκια δεν σας κάνουν περισσότερο επιρρεπείς στις αλλεργίες. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς στη ζωή του ένας άνθρωπος εκτεθεί στα ζώα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει αλλεργίες σ’ αυτά μεγαλώνοντας.

Τέλος είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που οι σκύλοι επικοινωνούν τα παιδιά μιλώντας μια διαφορετική «γλώσσα». Η  ικανότητα να μπορούν τα παιδιά να αποκωδικοποιούν σήματα μη λεκτικής επικοινωνίας δεν είναι εύκολη. Μέσω της σχέσης με το σκύλο, το παιδί θα μπορέσει να ανιχνεύσει και να αντιληφθεί αυτά τα μικρά σημάδια, που κρύβουν ανάγκες και συναισθήματα του «άλλου», όπως συμβαίνει και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση