Σπανάκι. Θρεπτικό, νόστιμο και δυναμωτικό, το πράσινο φυλλώδες λαχανικό βγαίνει νικητής ανάμεσα σε πολλά άλλα για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στην υγεία μας και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα σε πολλές νόσους.

Προσθέστε το λοιπόν στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και βελτιώστε εντυπωσιακά την υγεία σας.

Το σπανάκι αποτελείται κυρίως από 91,4% νερό, 3,6% υδατάνθρακες και 2,9% πρωτεΐνες.

Προσδίδει 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ.

Ενα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.

Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες το αναδεικνύουν ως νικητή σε σχέση με το πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.

Προφυλάσσει την όραση

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης και λουτεΐνης που είναι ευεργετικές για την όραση. Μπορεί να αποτρέψει τη φαγούρα, οφθαλμικά έλκη και ξηροφθαλμία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει το σπανάκι μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο ή τον ερεθισμό στα μάτια.

Αντικαρκινική προστασία 

Το σπανάκι έχει διάφορα σημαντικά συστατικά που θεωρούνται αντικαρκινικά, όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και τοκοφερόλη, τα οποία δρουν μέσω διαφορετικών μηχανισμών για την προστασία των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

Νευρολογικά οφέλη

Το κάλιο, το φυλλικό οξύ και διάφορα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο σπανάκι είναι γνωστό ότι ωφελούν το νευρικό σύστημα των ανθρώπων που τα καταναλώνουν τακτικά.

Το φυλλικό οξύ είναι μειωμένο στη νόσο Αλτσχάιμερ, οπότε το σπανάκι είναι μια τροφή απαραίτητη γι’ αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νευρικής ή γνωσιακής παρακμής.

Ωφέλιμο για τα οστά

Ενα φλιτζάνι σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Είναι ωφέλιμο για την καρδιά

Το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και παρέχει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Προστατεύει το δέρμα

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και οι χρωστικές προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ενεργεί κατά του έλκους

Εχει βρεθεί ότι το σπανάκι και κάποια άλλα λαχανικά έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τη βλεννογόνο μεμβράνη του στομάχου, μειώνοντας την εμφάνιση γαστρικών ελκών.

Ενισχύει την απόδοση των αθλητών

O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ζήτησε από τους ερευνητές να μελετήσουν τις επιδράσεις της εκδυστερόνης, ενός φυτοστεροειδούς που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του σπανακιού, στην προπόνηση ενδυνάμωσης.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η εν λόγω ουσία επηρεάζει σημαντικά τα κύτταρα των μυών αυξάνοντας τη μυϊκή ισχύ.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι με λανθασμένο τρόπο μαγειρέματος, το σπανάκι μπορεί να χάσει έως και το 90% από τη λουτεΐνη που περιέχει.

Έτσι όσο περισσότερο βράζει το σπανάκι και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος τόσο λιγότερη λουτεΐνη διατηρεί, ενώ το τηγάνισμα αφήνει το σπανάκι με μόλις 40% της αρχικής λουτεΐνης έπειτα από 2 λεπτά.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.