Όπως τα μάτια μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας έτσι και το στόμα μας είναι ο καθρέφτης που δείχνει την κατάσταση της υγείας μας. Χαμογελώντας λοιπόν δείχνουμε όχι μόνο την εσωτερική μας ομορφιά αλλά και την υγεία των δοντιών μας. Τα δόντια μας χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας αφού τα χαλασμένα δόντια συνδέονται με αρκετές ασθένειες, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ. Παρακάτω θα σας υποδείξουμε ποιός είναι ο ιδανικός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών μας.

Οδοντική πλάκα

Ο σημαντικότερος εχθρός των δοντιών που γνωρίζουμε όλοι μας είναι φυσικά η οδοντική πλάκα. Αυτή ευθύνεται τόσο για τη δημιουργία τερηδόνας που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στις αναπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς μόνο μερικές μέρες χωρίς βούρτσισμα είναι αρκετές για να εμφανιστεί η πλάκα και να αρχίσει να προκαλεί ζημιά στα δόντια μας.

Σωστός τρόπος βουρτσίσματος

Ποιός είναι όμως ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών μας;

Ιδανικό θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα. Εφόσον αυτό όμως είναι αδύνατο, δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητες.

Βουρτσίζουμε κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Οι τρίχες της βούρτσας θα πρέπει να σχηματίζουν μια μικρή γωνία με τα ούλα. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις μπρος-πίσω σε όλα τα δόντια.

Βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και τις εσωτερικές. Χρησιμοποιούμε την άκρη της οδοντόβουρτσας για να βουρτσίσουμε πίσω από τα μπροστινά μας δόντια.

Βουρτσίζουμε και την γλώσσα σας για να απομακρύνονται τα βακτηρίδια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα γι’αυτό δεν πρέπει να βάζουμε πολλή δύναμη όταν χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα.

Σημαντικό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ας κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή. Σωστή στοματική υγιεινή για πολλά, πλατιά χαμόγελα.

Διαβάστε επίσης: https://lovelife.com.cy/υγεία/πως-να-φροντίζουμε-την-υγεία-του-στόμα/

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!