Λίγες μέρες απομένουν για τη Black Friday που οι καταναλωτές αναμένουν με την ελπίδα οι τιμές να είναι πραγματικά μειωμένες. Πραγματικά και όχι εικονικά, όπως συμβαίνει συχνά στα μέρη μας (γι’ αυτό προσοχή για να ξεχωρίσετε τις εκπτώσεις από τις «εκπτώσεις»)… Ώρα, λοιπόν, για Black Friday: πώς καθιερώθηκε και πώς προέκυψε η ονομασία; Εδώ θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή τα μέρα.

Black Friday: πώς καθιερώθηκε;

Η πρώτη καταγεγραμμένη Black Friday δεν αναφέρεται σε κάποιο καταναλωτικό όργιο, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά σε μία… οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, στην κατάρρευση της αγοράς χρυσού στις ΗΠΑ, στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Εκείνη τη μέρα, δύο δαιμόνιοι χρηματιστές της Wall Street, οι Jay Gould και Jim Fisk αγόρασαν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν. Στόχος τους να ανεβάσουν κατακόρυφα τις τιμές και να τον μεταπωλήσουν πανάκριβα. Εκείνη την Παρασκευή του Σεπτέμβρη, η συνωμοσία τους κατέρρευσε με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των πάντων: από τους βαρόνους της Wall Street μέχρι τους ήδη φτωχούς χωρικούς.

Η άλλη όψη

Για την Philadelphia η Black Friday κάπου στην δεκαετία του 1950 είχε διαφορετικό νόημα. Την Παρασκευή μετά τις Ευχαριστίες συνέρρεαν στους δρόμους της πόλης χιλιάδες τουρίστες και καταναλωτές με αφορμή τον παραδοσιακό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των σωμάτων Στρατού και Ναυτικού που γινόταν εκεί κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να κορυφώνεται η εγκληματικότητα και να δυσκολεύει σημαντικά η ζωή των κατοίκων. Τελικά το 1961 η ημέρα μετονομάστηκε σε «Big Friday», προκειμένου να της αποδοθεί θετική έννοια.

Γιατί Black Friday;

Ο όρος «Black Friday» επινοήθηκε στη δεκαετία του 1960 για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών. Τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις των καταστημάτων ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με κέρδη. Καθιερώθηκε, έτσι, η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους.

 

Όσοι στολίζουν από τώρα για τα Χριστούγεννα είναι πιο ευτυχισμένοι!

 

Πότε έγινε το μπαμ

Η Black Friday δεν ήταν πάντα η πιο εμπορική ημέρα του χρόνου. Η ημέρα αυτή ήταν το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά μέχρι το 2001, όταν η Black Friday γνώρισε άνθηση, ρίχνοντας το Σάββατο των Χριστουγέννων στη δεύτερη θέση.

Η Gray Thursday

Από το 2012 η Wallmart ανακοίνωσε πως θα είναι ανοιχτά όχι μονάχα τη Black Friday, αλλά και αργά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας αν και αργία στην Αμερική. Έτσι στις ΗΠΑ το φαινόμενο της «Gray Thursday», όπως ονομάζεται έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, αφού το παράδειγμα της Walmart το ακολούθησαν πολλοί. Ετοιμαστείτε να έρθει και στην Κύπρο, όταν το πάρουμε χαμπάρι…

Η Cyber Monday

Γνωρίζατε ότι τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday; Είναι μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές, που όμως αφορά τις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Βέβαια τα περισσότερα καταστήματα εφαρμόζουν τις εκπτώσεις αυτές ήδη από την Παρασκευή και διαδικτυακά, αλλά τυπικά αυτό πρέπει να γίνεται μόνο τη Δευτέρα… Φέτος η Cyber Monday είναι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Black Friday… week

Μπορεί στα μέρη μας οι εκπτώσεις να μην είναι τόσο μεγάλες όσο συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Αμερική από όπου ξεκίνησε το έθιμο (και γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε τις «παγίδες» και τις δήθεν εκπτώσεις), αλλά υπάρχει κίνηση. Γι’ αυτό οι έμποροι έκαναν την «Μαύρη Παρασκευή» αρχικά «Μαύρο… Παρασκευοσαββατοκύριακο» και τελικά «Μαύρη Εβδομάδα», αφού πλέον στα περισσότερα καταστήματα οι προσφορές ισχύουν για μία εβδομάδα.

Ποιες χώρες έχουν Black Friday

Αν και οι ΗΠΑ είναι η «πατρίδα» της «Μαύρης Παρασκευής», το έθιμο της Black Friday εφαρμόζουν επίσης: ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, η Ρουμανία, η Ινδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, κάποιες πόλεις στην Κόστα Ρίκα.
Λιγότερο οργανωμένα, πρωτοβουλία για εκπτώσεις παίρνουν κάποιοι καταστηματάρχες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Νότιο Αφρική, ενώ από πέρυσι μόλις στο «κλαμπ» μπήκε η Νέα Ζηλανδία. Η Κύπρος έχει μπει στον χορό την τελευταία τετραετία.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.